UE elimină biocombustibilii din plante

Membrii comisiei pentru mediu din Parlamentul European au votat marți pentru limitarea la 6% a utilizării biocombustibililor de primă generație (produși din culturi de plante alimentare și non-alimentare – n.r.) în totalul consumului de energie din sectorul de transport până în 2020, față de 10% cât era stabilit inițial, potrivit 2celsius.net. De asemenea, calcularea emisiilor indirecte din biocombustibili se va face în temeiul Directivei privind calitatea carburanților.

An aerial view of yellow rape fields, green cornfields and brown acres at the Magdeburger Boerde

Potrivit sursei citate, votul de marți va reduce consumul tot mai mare de biocombustibili de primă generație care a condus la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră. “Salutăm hotărârea deputaților europeni de a limita cantitatea de biocombustibili nocivi pe care Uniunea Europeană îi va amesteca în benzina și motorina de pe teritoriul său. Deși în unele privințe decizia nu este atât de drastică față pe propunerea inițială a Comisiei, acest vot  transmite un semnal clar că Parlamentul European dorește folosirea de combustibili alternativi ecologici care reduc de fapt emisiile”, a spus Nuša Urbancic, manager pentru energie în cadrul organizației europene Transport & Energy.

De subliniat este faptul că Parlamentul a extins domeniul de aplicare al limitei de 6% și asupra biocombustibililor produși din culturi energetice, care deși sunt culturile nealimentare concurează pentru terenuri cu cele alimentare. Prezenta decizie identifică în mod corect provocarea de mediu dată de biocombustibili și anume utilizarea corectă a terenurilor și nu tipul de cultură. Acest lucru ar însemna că statele membre nu pot subvenționa acest tip de biocombustibil după 2020.

Parlamentul a consolidat, de asemenea, criteriile de durabilitate pentru biocarburanți avansați (de generația a doua), realizati în principal din deșeuri municipale și reziduuri, impunând obligația de a respecta ierarhia deșeurilor: este mai bine să reutilizeze sau să reciclezi deșeurile decât să le arzi.

Conform sursei citate, statele membre ale UE au cheltuit în 2011 șase miliarde de euro pentru sprijinirea industriei biocombustibililor.

Citește și:

Biocombustibilii nu sunt o alternativă viabilă la combustibilii fosili

Biocombustibil revoluționar produs din resturi de portocale

Biocombustibilul din porumb nu e chiar așa de bio

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri