UE asteapta actiuni mai ferme din partea SUA pentru limitarea emisiilor de CO2

Pe masura ce reprezentanti ai Statelor Unite negociaza cu trimisi speciali internationali pe probleme de clima, oficialii UE atrag atentia ca este de datoria Americii sa isi revizuiasca pozitia in negocierile globale, pentru a mijloci semnarea unui acord la Copenhaga in decembrie, care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, informeaza Earth Times.

Europenii apreciaza progresele facute de SUA sub administratia Obama, dar insista asupra necesitatii unor masuri mai drastice pentru refacerea credibilitatii in domeniu. Ministrul ceh al Mediului, tara care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, a declarat in cadrul forumului pentru clima de la Washington ca noua administratie de la Casa Alba a dublat viteza cu care sunt tratate problemele climatice, dupa opt ani de asteptare, dar rezultatele finale depind si de masura in care Congresul va urma aceeasi linie.

Stavros Dimas, comisarul european al Mediului, a declarat ca se asteapta ca cel putin Camera Reprezentantilor din Parlamentul american sa voteze un plafon asupra emisiilor inainte de summitul din decembrie, pentru ca tari ca India sau China nu vor implementa limite similare fara actiuni concrete ale americanilor.

„Un vot al Camerei ar trimite un semnal foarte puternic catre negocierile internationale, si ne-ar ajuta sa ii convingem pe partenerii nostri internationali sa ni se alature”, a afirmat Stavros Dimas.

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca vrea sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 15% pana in 2020, si cu 80% pana in 2050. Cu toate acestea, implementarea unui plafon si a unui sistem de comert cu certificate de carbon intampina rezistenta legislatorilor americani, care se tem ca industria va fi afectata de asemenea masuri. In plus, Li Gao, directorul departamentului pentru clima a Chinei sustine ca tarile dezvoltate au o „responsabilitate istorica” pentru incalzirea globala, si ar trebui sa plateasca si pentru emisiile generate de produsele de export.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri