UE are puterea de a reduce cu 50% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 – studiu

Actuala politică de mediu a Uniunii Europene (UE) ar putea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 50% până în 2030, peste obiectivele stabilite pentru combaterea schimbărilor climatice, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută.

Studiul, elaborat de think tank-ul Sandbag, indică faptul că blocul comunitar se află la jumătatea obiectivului stabilit pentru eliminarea completă a acestor emisii până în 2050, în conformitate cu recomandările Comitetului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC).

La 30 de ani de la primul raport al IPCC, Sandbag subliniază faptul că UE a redus cu 20% nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG) cu 20% față de 1990 și, prin urmare, consideră că va ajunge la timp la jumătatea drumului.

„Această analiză aduce veste bună: Europa are deja în aplicare politicile de care are nevoie”, spune textul acestui laborator de idei cu sediul la Londra și Bruxelles.

Potrivit Sandbag, modelele teoretice de funcționare a măsurilor comunitare care vizează, de exemplu, consolidarea energiilor regenerabile sau eliminarea progresivă a utilizării cărbunelui, sugerează că „acestea vor realiza o reducere de 50% a emisiilor de GES, peste estimările de 40% făcute anterior de Comisia Europeană (CE).

„Aceasta înseamnă că dezbaterea privind ambițiile climatice ale Europei până în 2030 merge de la „cel puțin 40%” la „cel puțin 50%”, se arată în text.

În acest proces, spune Sandbag, sectorul energetic va fi esențial, deoarece va fi în mod direct responsabil pentru reducerea aproape a jumătate a emisiilor în UE între 2018 și 2030, deoarece energiile regenerabile înlocuiesc combustibilii fosili.

Cu toate acestea, va contribui, de asemenea, indirect la „decarbonizarea” sectoarelor precum transportul sau industria, care va utiliza energia electrică din surse regenerabile.

Acest institut de cercetare solicită, de asemenea, autorităților să stabilească obiective mai ambițioase și să „introducă ajustări” în politicile lor de mediu, argumentând că este posibil să se obțină o reducere a gazelor de 58% în 11 ani.

„Este posibilă depășirea a 58% dacă există voință politică, acest lucru este adevărat datorită progresului obținut de la ratificarea acordului de la Paris și subliniază faptul că avem o nouă politică de bază pe care să putem lucra”, arată în raport Suzana Carp, șeful relațiilor cu UE de la Sandbag.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri