UE acordă sprijin financiar regiunilor afectate de dezastre naturale

Măsurile „RESTORE” [restaurează, n.red] permit UE să aloce rapid fonduri pentru reconstrucția regiunilor afectate de dezastre naturale, acoperind până la 100% din costuri. Fermierii și IMM-urile din agricultură vor beneficia de compensații pentru pierderile suferite, iar prefinanțarea va ajunge până la 25%.

Uniunea Europeană a adoptat două propuneri legislative pentru a accelera reacția în fața dezastrelor naturale și a sprijini redresarea rapidă a regiunilor afectate.

Comisia Europeană va permite statelor membre să redirecționeze până la 17,7 miliarde EUR din fondurile de coeziune pentru reconstrucție și ajutoare de urgență, acoperind până la 100% din costurile lucrărilor selectate.

În plus, prefinanțarea de 25% va asigura lichidități rapide.

Aceste măsuri răspund creșterii frecvenței dezastrelor climatice extreme, inclusiv celor din septembrie 2024, precum inundațiile și incendiile de vegetație din sudul și estul Europei.

Cele două propuneri legislative esențiale au fost adoptate de Parlamentul European pe 17 decembrie 2024, pentru a facilita utilizarea rapidă și flexibilă a fondurilor europene de dezvoltare regională și a altor fonduri structurale destinate reconstrucției post-dezastru.

„Propunerea permite celor șapte state afectate – România, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia – să redirecționeze până la 18 miliarde de euro din fondurile Politicii de Coeziune și 588 milioane din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, pentru a repara infrastructura, sprijini comunitățile afectate și reconstrui regiunile lovite de dezastre”, a anunțat Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

Siegfried Mureșan, europarlamentar român și negociator-șef pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene, a mai declarat că se va asigura ca următorul cadru financiar al UE să fie mai bine pregătit pentru a răspunde rapid și eficient în situații de criză sau dezastre naturale, fără a fi nevoie de adoptarea unor măsuri adiționale.

Propunerea „RESTORE” oferă o soluție legislativă rapidă pentru reconstrucția regiunilor europene devastate de dezastrele naturale, prin redirecționarea fondurilor din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și al fondurilor de coeziune.

Andrzej Buła (PPE, Polonia), coraportor pentru Regulamentul RESTORE, a subliniat importanța acestei măsuri pentru autoritățile regionale și locale din regiunile afectate: „Această lege este foarte importantă pentru autoritățile regionale și locale din regiunile afectate de dezastre naturale. Inițiativa arată că UE este capabilă să lucreze rapid și flexibil și că oferim un ajutor real concetățenilor noștri europeni. Acest ajutor va deveni acum disponibil mult mai rapid.”

Aceasta inițiativă va permite utilizarea fondurilor de coeziune și ale FEDR pentru a sprijini reconstrucția infrastructurii de bază, cum ar fi drumuri, poduri și sisteme de alimentare cu apă, dar și pentru acoperirea altor costuri de restaurare a regiunilor afectate.

În plus, va sprijini investițiile în măsuri preventive care vizează protecția împotriva dezastrelor viitoare.

Sprijin pentru sectorul agricol și silvic: Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Pentru fermieri, proprietari de păduri și IMM-uri din agricultură și silvicultură care au suferit pierderi semnificative în urma dezastrelor, propunerea referitoare la FEADR permite utilizarea rapidă a fondurilor necheltuite din programele de dezvoltare rurală.

Fondurile vor fi utilizate pentru compensarea pierderilor, inclusiv în cazurile în care cel puțin 30% din potențialul de producție a fost distrus.

Sprijinul va fi oferit sub formă de plăți forfetare, iar fondurile vor fi complet acoperite de UE, asigurând o alocare eficientă și rapidă a resurselor către beneficiari.

Veronika Vrecionova (CRE, Cehia), raportoare pentru regulamentul privind FEADR, a subliniat: „Mai multe țări au fost afectate de dezastre naturale în 2024, iar ajutorul concret pe care îl oferă UE este foarte necesar atât pentru țări, cât și pentru cetățeni. Decizia de astăzi va ajuta multe state membre să elibereze mai rapid fondurile necheltuite pentru cei care au nevoie urgentă de ele.”

Flexibilitate și accesibilitate sporită

Ambele propuneri legislative sunt construite pentru a oferi o flexibilitate semnificativă, astfel încât statele membre să poată răspunde rapid în funcție de circumstanțele specifice ale fiecărei catastrofe.

De exemplu, modificările la regulamentul RESTORE vor permite utilizarea fondurilor pentru sprijinirea accesului la asistență medicală, asigurarea bunurilor de bază și finanțarea schemelor de muncă pe termen scurt în regiunile afectate.

Flexibilitatea va fi aplicabilă dezastrelor survenite în 2024 și 2025.

Începând din 2025, modificările propuse ar putea mobiliza 3 miliarde de euro prin plăți anticipate pentru perioada 2025-2027.

Pașii următori și impactul asupra regiunilor afectate

Ambele propuneri au fost adoptate cu o largă majoritate în Parlamentul European, iar acum urmează să fie aprobate în mod oficial de către Consiliu.

Propunerea „RESTORE” a fost adoptată cu 638 voturi pentru, zece împotrivă și cinci abțineri.

Propunerea de acordare de asistență din FEADR a fost aprobată cu 644 voturi pentru, șase împotrivă și trei abțineri.

După acest pas, măsurile vor intra în vigoare imediat ce vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Aceste măsuri vor ajuta regiunile afectate să-și refacă rapid infrastructura și să sprijine economiile locale în fața crizelor provocate de dezastrele naturale.

Ele reprezintă un răspuns concret la intensificarea fenomenelor extreme cauzate de schimbările climatice, care au generat un număr tot mai mare de dezastre în Europa, afectând comunități și ecosisteme vulnerabile.

 

#redresarerapida #dezastrenaturale #schimbariclimatice #fonduriUE #solidaritateeuropeana #EUresilience #communitysupport #naturaldisasters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri