UE a renunțat la legislația împotriva pesticidelor din cauza presiunii SUA

Documente lansate recent arată că încercările Uniunii Europene de reglementare a chimicalelor cancerigene și care cauzează infertilitate la bărbați au fost abandonate în urma presiunilor pe care americanii le-au făcut pentru acordul de liber schimb Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), informează The Guardian

Foto: http://www.CGPGrey.com
Foto: http://www.CGPGrey.com

Proiectul Uniunii Europene ar fi putut interzice 31 de pesticide care conțin substanțe chimice care afectează sistemul endocrin (EDCs). Dar acesta a fost abandonat pe fondul fricii față de un recul comercial. Aceste temeri au fost alimentate de presiunile unui lobby agresiv din partea Statelor Unite, conform unor documente la care  Pesticides Action Network (PAN) din Europa a obținut acces de curând.

Pe 26 iunie 2013, o delegație la nivel înalt de la Camerele de Comerț Americane (AmCham) a făcut o vizită oficialilor comerciali UE, ca să insiste pentru renunțarea la criteriile prevăzute de UE pentru identificarea EDC, în favoarea unui nou studiu de impact. Procesele verbale ale reuniunii oficialilor arată cum aceștia pledează că „deși vor ca TTIP să aibă succes, nu ar vrea ca ei să fie văzuți coborând standardele Uniunii Europene”. TTIP e un acord comercial agreat de Uniunea Europeană și Statele Unite, prin care să elimine barierele din calea comerțului, și să promoveze comerțul liber.

Conform proceselor verbale se mai arată că reprezentanții AmCham „s-au plâns de inutilitatea creării categoriilor și, astfel, a listelor” de substanțe interzise. Reprezentanții comerciali americani au insistat ca abordarea reglementării să se facă pe baza riscurilor și ”au subliniat necesitatea unei evaluări a impactului”, mai arată procesele verbale.

Pe 2 iulie 2013, oficialii de la US Mission to Europe au vizitat UE, ca să consolideze mesajul. Mai târziu în acea zi, secretarul general al comisiei, Catherine Day, a trimis o scrisoare către Karl Falkenberg, directorul departamentului de mediu, spunându-i să oprească proiectul de criterii. „Sugerăm ca așa cum au făcut și alte direcții generale, să luați în considerare efectuarea unei evaluări unice comune a impactului, care să acopere toate propunerile”, a scris Day. „Nu credem că este necesar să se pregătească o recomandare a comisiei privind criteriile de identificare a substanțelor care afectează sistemul endocrin”, a mai scris aceasta.

Astfel, legislația planificată pentru 2014 a fost amânată până cel puțin în 2016, în ciuda costurilor de sănătate estimate la 150 de miliarde euro pe an în Europa, doar pentru bolile endocrine, cum ar fi pierderea IQ-ului, obezitatea și criptorhidia (o afecțiune a organelor genitale ale bebelușilor de sex masculin).

Cu o lună înainte de întâlnire, AmCham a avertizat Uniunea Europeană de „implicații mari”, dacă proiectul criteriilor va fi aprobat. Organismul comercial a vrut ca un studiu de impact al UE să stabilească praguri mai lejere pentru expunerea acceptabilă la endocrine, pe baza potenței unei substanțe. „Suntem îngrijorați să vedem că această decizie, care e sursa multor dezbateri științifice, ar putea fi luată din motive politice, fără a evalua mai întâi care va fi impactul pe piața europeană”, a scris președintele comisiei de mediu AmCham, într-o scrisoare către comisia UE.  „Impactul ar putea fi ”dramatic”, a mai scris acesta.

Într-o notă internă la nivel înalt, trimisă comisarului sănătății, Tonio Borg, la scurt timp după aceea, directorul general al departamentului l-a avertizat pe acesta că politicile endocrine ale UE „vor avea un impact substanțial asupra economiei, agriculturii și comerțului.” Scrisoarea puternic redactată, trimisă cu o săptămână înainte ca planurile UE să fie casate, continua astfel: „Statele Unite, Canada și Brazilia și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la criteriile care ar putea duce la repercursiuni importante asupra comerțului.”

Seria de evenimente a fost descrisă ca „incredibilă”, de către Bas Eickhout de la Green MEP. „Aceste documente oferă dovezi convingătoare că TTIP nu doar că reprezintă un pericol pentru viitoarea scădere a standardelor europene, ci asta se întâmplă deja chiar acum”, a spus Eickhout.

La începutul acestui an, 64 de europarlamenteri au prezentat întrebări către comisie, în legătură cu întârzierea clasificării EDC, în urma dezvăluirilor The Guardian despre amploarea lobby-ului industriei care a avut loc înainte de abandonarea proiectului. Suedia, Parlamentul European și Consiliul European au acționat în justiție împotriva comisiei, pentru blocajul legislativ.

Cu doar câteva săptămâni înainte ca reglementările să fie retrase, a existat un baraj de lobby de la firme europene mari, cum ar fi Dupont, Bayer și BASF, asupra EDC. Reprezentanții Cefic, asociația industriei substanțelor chimice, au avertizat că problema endocrinelor „ar putea devenit o problemă care afectează viitoarele negocieri comerciale dintre UE și SUA.” BASF, gigantul industriei chimice din Germania s-a plâns, de asemenea, că interzicerea substanțelor pesticide „va restricționa comerțul liber cu produse agricole la nivel global.”

O temă comună în misivele lobby-ului a fost nevoia stabilirii de praguri pentru expunerea în condiții de siguranță la endocrine, chiar dacă un organism tot mai mare de rezultate științifice sugerează că modelele de prag liniare – în care doze mai mari creează efecte mai mari – nu se aplică perturbatorilor sistemului endocrin. „Sistemul endocrin uman e reglementat de hormoni, iar receptorii hormonali sunt sensibili la doze mici”, a declarat Hans Muilerman, coordonatorul produselor chimice PAN Europe.

Un purtător de cuvânt al comisiei UE a insistat că problemele de sănătate și de mediu vor fi abordate în totalitate, în ciuda presiunilor exercitate de industrie sau de grupurile comerciale „Procedura de evaluare în curs de desfășurare a UE nu e legată în niciun fel de negocierile TTIP”, a spus oficialul. „UE va proceda spre adoptarea criteriilor definitive care să identifice perturbatorii sistemului endocrin, independent de continuarea cursului negocierilor noastre TTIP cu SUA”, a mai spus acesta.

Un document de poziție UE-TTIP privind substanțele chimice, publicat anul trecut în luna mai, se referă la perturbatorii endocrini ca fiind „una dintre probleme științifice noi și emergente” pe care UE și SUA ar putea să o ia în considerare pentru „colaborări de reglementare îmbunătățite” într-un viitor acord TTIP.

„Cu toate acestea, dat fiind faptul că un posibil viitor acord TTIP cel mai probabil nu va intra în vigoare înainte de adoptarea criteriilor UE definitive pentru identificarea perturbatorilor endocrini, este clar că evaluarea de impact în curs de desfășurare a UE și adoptarea criteriilor definitive nu vor fi tratate în negocierile TTIP”, a mai spus purtătorul de cuvânt al comisiei UE.
Mai citește și:

Un studiu „îngropat” de UE recomandă interzicerea a 31 de pesticide

Greenpeace: România întârzie interzicerea unor pesticide periculoase pentru albine

Agricultorii riscă boli grave din cauza pesticidelor

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri