Ucraina nu si-a respectat angajamentul pe care si l-a luat in ceea ce priveste canalul Bastroe si a confirmat oficial ca va continua lucrarile, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Ana Lucia Varga, luni, la Alba Iulia.
Secretarul de stat a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in luna aprilie va avea loc la Bucuresti o intalnire bilaterala intre tara noastra si Ucraina, in care partea romana va ridica din nou problema Bastroe.
Ana Lucia Varga a precizat ca, la Consiliul ministrilor mediului, Attila Korodi a cerut sprijin Uniunii Europene sa se implice in solutionarea acestei situatii.
"Uniunea Europeana a dat curs solicitarii noastre si a spus chiar ca Ucraina nu va beneficia de fondurile de la UE daca nu solutioneaza aceasta problema", a declarat secretarul de stat.
"Uniunea Europeana a transmis, din cate stiu, o solicitare Ucrainei de a se conforma, riscand sa nu primeasca fonduri de la Uniunea Europeana in cazul in care nu se conformeaza", a subliniat Ana Lucia Varga.
Secretarul de stat a mai spus ca din monitorizarea efectuata de specialistii romani privind calitatea apei si a biodiversitatii din Delta Dunarii nu au fost constatate schimbari ale calitatii acestora.
Ucraina intentioneaza sa construiasca un canal cu o lungime de 162 de kilometri, de la bratul Bastroe, langa bratul Chilia, pana la portul Reni. Lucrarile au inceput in mai 2004, iar in august acelasi an a fost inaugurat primul tronson. Sedimentele rezultate din lucrarile de dragare – peste 2,4 milioane de tone de mal – au fost depuse in Marea Neagra. Pana la final vor mai fi deversate in mare alte 2,2 milioane de tone. Din cauza canalului, partea ucraineana a Deltei se va micsora, conform expertilor, cu 5.600 de hectare. Pe parcursul lucrarilor, ucrainenii au incalcat de mai multe ori frontiera cu Romania, amplasand balize de semnalizare chiar in sectorul romanesc.