Ucraina ar putea bloca proiectul South Stream, avertizeaza presa rusa

Cotidianul financiar rus ’Kommersant’ a avertizat vineri ca gazoductul South Stream, promovat de autoritatile de la Moscova, ar putea fi blocat de relatiile diplomatice dificile dintre Rusia si Ucraina, transmite AFP.

Articolul a fost publicat la o zi dupa ce la Kremlin a avut loc ceremonia oficiala de semnare a acordului prin care Ungaria s-a alaturat proiectului South Stream. Aceasta dupa ce la inceputul anului Bulgaria a semnat un acord similar, urmata de Serbia in urma cu o saptamana.

La sfarsitul anului 2007, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si compania italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream, o conducta cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pana la Otranto, pe coasta Italiei. Capacitatea maxima a noii conducte este de 10 miliarde metri cubi iar primele livrari sunt programate pentru anul 2013.

’Kommersant’ sustine ca desi planurile pentru portiunea terestra a viitoarei conducte par sa inregistreze progrese, lucrurile ar putea fi mai dificile in cazul sectiunii care va fi amplasata in Marea Neagra, in special in cazul segmentului care ar urma sa treaca prin zona economica a Ucrainei din Marea Neagra. Publicatia citeaza un analist, Mikhail Korchemkin, potrivit caruia Rusia a neglijat sa consulte si tarile amplasate de-a lungul sectiunii maritime a conductei South Stream.

’Kommersant’ avertizeaza ca in aceste conditii Ucraina ar putea profita de pozitia sa de-a lungul rutei care va fi urmata de South Stream, in cadrul negocierilor care se poarta in prezent intre Kiev si Moscova pe tema datoriilor neplatite de partea ucraineana catre Gazprom. Grupul rus a avertizat ca va reduce livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei daca Kievul nu isi achita datoriile de 1,5 miliarde dolari.

Desi Ucraina nu poate interzice amplasarea South Stream in Marea Neagra, biroul de presa al Ministerului ucrainean al Mediului a declarat pentru ’Kommersant’ ca proiectul va necesita ’derularea unei analize aprofundate cu privire la impactul asupra mediului inconjurator’. In plus, o sursa din interiorul guvernului de la Kiev a declarat pentru ’Kommersant’ ca atitudinea Ucrainei fata de proiectul South Stream va depinde de atitudinea Rusiei fata de un proiect alternativ, promovat de Ucraina, denumit White Stream destinat transportului gazului natural din Asia Centrala in Ucraina via Marea Neagra. ’Vom avea nevoie de permisiunea Moscovei pentru a amplasa conductele pe fundul Marii Negre. Apoi vom discuta despre un schimb, noi vom construi White Stream iar Rusia va construi South Stream’, a declarat aceasta sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Pentru a-si reduce dependenta de Rusia, care asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, Uniunea Europeana sprijina un proiect concurent. Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde euro care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Recent, consortiul Nabucco a dobandit un al saselea partener prin includerea RWE (Germania).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri