Turistii straini isi vor petrece Pastele in pensiuni eco

O mare parte din turistii straini ce vor vizita Romania in aceasta perioada au ales sa-si petreaca Sarbatorile de Paste in pensiuni ecologice. Proprietarii spun ca locurile au fost rezervate de luni de zile de catre occidentali. 

La pensiunea Felicia, gradul de ocupare este 100% pentru zilele de Paste si pana la sfarsitul lunii. 

Trandafir Cazac, proprietarul pensiunii, spune ca unii oaspeti au rezervat camerele inca de la sfarsitul anului trecut, astfel ca din luna februarie nu a mai avut locuri libere pentru perioada Sarbatorilor de Paste. 

”Am avut mai multe solicitari decat posibilitati”, spune proprietarul. In zilele urmatoare, casa va fi plina de francezi si belgieni, care au ales sa-si petreaca vacanta in armonie cu natura. 

Cu toate ca este o perioada speciala, tarifele pensiunii au ramas neschimbate: 50 lei cazarea/persoana, la care se adauga cheltuielile pentru mic dejun, masa de pranz si cina, cuprinse intre 15 si 30 de lei. 

Bucatele sunt facute de mainile doamnei Felicia, care pregateste meniul complet de sarbatoare: ciorba de miel, drob, friptura si prajituri de casa. 

In plus, turistii pot opta pentru plimbari cu caruta (50 lei/zi), sau mai lungi, cu ghidaj (40 euro) la manastiri.

La biserica, de ”Inviere”

Si la pensiunea Hermani din Moeciu, camerele au fost ocupate din timp. Pensiunea este certificata de Asociatia de Turism Ecologic din Romania si a obtinut distinctia „randunica albastra“ de la organul de control german „Verträglich Reisen“ (Calatorii ecocompatibile).

Pretul pentru o noapte de cazare incepe de la 38 de euro, cu mic dejun (bufet) si cina, formata din 3 feluri de mancare. Carnea, laptele, ouale sunt aduse de taranii din sat, iar faina este macinata la moara saseasca de apa din comuna Vulcan.

”Cei mai multi turisti au mai fost la noi si se intorc acum pentru sarbatori. Mergem impreuna la biserica, la slujba, si am pregatit o masa speciala pentru Noaptea de Inviere”, de spune Katharina Kurmes, de la pensiunea Hermani.

Pentru iubitorii de animale se organizeaza excursii in padure si la rezervatia de ursi din Zarnesti, care costa 60 de euro, suma ce se imparte la numarul de vizitatori.

Romanii vor confort

Potrivit Asociatiei de Eco Turism in Romania, (AER), costul mediu al unei zile de cazare cu 3 mese incluse si servicii aditionale se ridica la aproximativ 60-70 de euro/turist. Pe langa cazare, turistii straini folosesc, de regula, si alte servicii: mountainbiking, cicloturism, observarea pasarilor si carnivorelor mari (in special ursi), observarea urmelor de animale, tururi culturale, drumetie, schi (schi de tura, nu schi alpin – de partie), echitatie, speologie, etc.

Datele AER mai arata ca cei mai multi turisti romani sunt interesati in general de confort si prefera forme pasive de petrecere a vacantei. Romanii prefera unitatile de cazare cu un grad ridicat de confort, in timp ce in ecoturism se pune accentul pe o calitate superioara a serviciilor. 

Indiferent daca iti petreci noaptea la cort, in mijlocul naturii, sau la o pensiune traditionala din Podisul Tarnavelor, calitatea este cea care primeaza, chiar daca confortul nu se ridica la nivelul unui hotel de 4-5 stele. Totodata, turistul roman este rareori dispus sa depuna vreun efort pentru a utiliza mijloace de transport nemotorizate sau chiar pentru o simpla plimbare in natura de cateva ore.

In momentul de fata, in Romania, sunt 22 de produse certificate in sistemul "Eco-Romania" (pensiuni si circuite), iar alte cateva au intrat deja in procedura de certificare.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri