Turcia a interzis importul de deşeuri pe bază de polimeri

Turcia a interzis importurile de deșeurile de plastic din polimeri de etilenă, după ce o investigație Greenpeace a arătat că 241 de camioane pline cu deșeuri din plastic ajung în fiecare zi din toată Europa în Turcia, iar o parte dintre acestea sunt depozitate și arse ilegal, scrie AFP.

Printr-un amendament publicat marți în Monitorul Oficial al Turciei, Ministerul Comerțului a adăugat materialele plastice din polimeri de etilenă la lista de deșeuri al căror import este ilegal. Interdicția va intra în vigoare peste 45 de zile.

Greenpeace a salutat vestea, numind-o „un pas foarte important către obiectivul de import zero de deșeuri”, așa cum a fost stabilit de Ministerul Mediului și Urbanismului din Turcia. Grupul a declarat că 74% din deșeurile de plastic importate de Turcia anul trecut se vor afla acum pe lista celor interzise.

Într-o investigație vizuală publicată săptămâna aceasta, Greenpeace a arătat că deșeuri de plastic, precum pungi de cumpărături și ambalaje din Marea Britanie și Germania, erau aruncate și arse în sudul Turciei.

„Aproximativ 241 de camioane încărcate cu deșeuri de plastic vin în Turcia în fiecare zi din întreaga Europă și ne copleșesc. Din câte putem vedea din datele, dar și situația de pe teren, continuăm să fim cea mai mare groapă de gunoi de plastic din Europa”, a declarat Nihan Temiz Atas, șeful de proiecte de biodiversitate al Greenpeace Mediterranean.

Ministrul mediului, Murat Kurum, a declarat că 152 de instalații de deșeuri au fost auditate în sudul provinciei Adana după ce „au fost dezvăluite imagini nedorite”. Douăzeci și nouă dintre ele au fost închise, 32 au fost amendate și au fost depuse plângeri penale împotriva întreprinderilor care provocau poluare. El a declarat miercuri că monitorizarea va continua în toate procesele de reciclare.

Kurum a adăugat că Turcia nu importă gunoaie și a adăugat că importul de deșeuri mixte de plastic a fost scos în afara legii în 2021. Companiile care importă materiale plastice reciclabile pentru a le transforma în materii prime pentru a fi utilizate în Turcia trebuie să dețină un cod de identificare care să permită monitorizarea.

„Scopul nostru este o industrie națională care să poată obține 100% din materiile prime de pe piața internă și să pună capăt importurilor de deșeuri din lume și o Turcie foarte curată”, a spus el.

Asociația turcă a industriașilor de mase plastice a criticat interdicția, spunând că ministerul nu s-a consultat cu reprezentanții industriei.

„Interdicția plasează sectorul plasticului din țara noastră într-un impas”, a declarat președintele grupului, Selcuk Gulsun, care a cerut retragerea măsurii.

Materialele plastice din polietilenă sunt unul dintre cele mai produse materiale plastice din lume.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri