Tulcea este primul oras ce va beneficia de energie din deseuri

Tulcea ar putea fi prima regiune din Romania care sa beneficieze de avantajele unui sistem modern de gestionare a deseurilor, prin realizarea unui proiect al Primariei municipiului, Consiliului Judetean si municipalitatii orasului suedez Linkoping.

Sistemul vizeaza infiintarea unui incinerator modern de deseuri, a carui functionare va genera energia necesara pentru incalzirea apei, producerea de electricitate, agent de racire, precum si biogaz. Primaria municipiului Tulcea, Consiliul Judetean si compania Usitall, al carei actionar principal este municipalitatea orasului suedez, au semnat, miercuri, la Tulcea, un memorandum de colaborare in vederea implementarii acestui sistem.

"In opinia noastra, deseurile nu ar trebui sa constituie o problema, ci o resursa, aplicarea acestei filozofii rezolvand doua probleme, cea a energiei si cea a deseurilor. Mesajul pe care vrem sa il transmitem aici este ca pentru a atinge un nivel foarte inalt in ceea ce priveste protectia mediului, nimeni nu trebuie sa sufere", a declarat presedintele companiei Usitall, Stellan Jacobsson.

El a mai spus ca in Suedia exista 30 de incineratoare similare celui care ar urma sa se construiasca la Tulcea, de energia electrica, apa calda, caldura, agentul de racire si de biogazul furnizat de aceste incineratoare beneficiind 9 milioane de locuitori. "Suedia este poate singurul loc din Europa unde se utilizeaza 100% energia rezultata in urma acestui sistem de gestionare a deseurilor.

Sursele de finantare pentru un asemenea proiect ar putea fi fondurile structurale, dar si compania noastra, in parteneriat cu CJ si municipalitatea tulceana suntem interesati in a cofinanta acest proiect, iar din cate cunosc eu nu exista in Romania un incinerator care sa ofere posibilitatea de a recupera energia din deseuri, astfel ca Tulcea poate fi primul oras in care se va realiza o asemenea investitie", a spus Stellan Jacobsson. Energia de care va beneficia populatia prin acest sistem va fi cea mai ieftina.

De asemenea, toate tipurile de deseuri, inclusiv cele provenite din constructii, anvelopele, textilele, uleiurile hidraulice pentru care in momentul de fata firmele care detin incineratoare in Romania percep taxe, vor putea fi refolosite prin intermediul viitoarei investitii.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a mentionat ca investitia nu se va putea realiza in mai putin de cinci ani si ca mai sunt si alte municipalitati care s-au aratat interesate pentru acest gen de investitii. "Avantajele noastre au constat in faptul ca aici exista posibilitatea de a se folosi Dunarea ca mijloc de transport pentru deseuri, dar si faptul ca avem un sistem centralizat de furnizare a agentului termic", a precizat Hogea. La randul sau, presedintele CJ, Victor Tarhon, a subliniat importanta acestei investitii in judet, care va fi corelata cu proiectul privind gestionarea deseurilor din Delta Dunarii.

"Ambele proiecte sunt necesare, iar acest proiect este o veriga ce ne lipsea pana acum, pentru ca raspunde unei necunoscute-ce se intampla cu deseurile colectate din Delta Dunarii. Suntem deosebit de interesati sa devenim parteneri si as extinde zona de interes catre toate localitatile din judet, deoarece consider ca ideal ar fi sa avem un operator regional pe aceasta problematica", a declarat Tarhon. Investitia a fost apreciata si de directorul Institutului National de Cercetare Delta Dunarii, Romulus Stiuca, carae a mentionat ca solutia suedeza se pliaza pe master-planul de dezvoltare a localitatilor din Delta Dunarii intocmit de specialisti in urma cu aproape doi ani.

In plus, conform presedintelui companiei Usitall, noxele eliminate de incineratoarele realizate in Suedia au scazut in perioada 1985-2006 cu pana la 99%, in conditiile in care activitatea acestora s-a dublat in aceeasi perioada. Mentionam ca 70% din actiunile companiei Usitall apartin Primariei orasului Linkoping, restul fiind al concernului international SAAB, care sprijina municipalitatea suedeza in promovarea solutiilor energetice neconventionale.

Demersurile pentru identificarea si punerea in practica a sistemului de gestionare a deseurilor cu recuperarea energiei, conform presedintelui companiei Usitall, au inceput dupa criza petrolului din 1970, atunci cand reprezentantii firmei Teknika Verken I Linkoping din Suedia, al carei unic actionar este municipalitatea orasului suedez, au decis ca trebuie sa gaseasca solutii pentru eliminarea dependentei de petrol. In momentul de fata, firma din care s-a desprins Usitall, Teknika Verken I Linkoping, are o cifra de afaceri de 500 de milioane de euro pe an si 1.000 de angajati.

spot_img

Ultimele știri