Peste 11 tone de deseuri electrice si electronice (DEEE) au fost colectate si reciclate in 2010, in campania de ecologizare „Capitala Verde a Romaniei”, initiata de Tuborg Romania in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Proiectul este destinat oraselor, primariilor si locuitorilor, iar actiunile de ecologizare s-au desfasurat pana acum in Timisoara, Alexandria, Cluj-Napoca , Brasov si Sfantu Gheorghe.
„Pe langa DEEE-uri au mai fost stransi aproximativ 350 de saci cu gunoaie, au fost impartite soferilor 7.500 de stickere cu mesajul <Eu nu arunc gunoi pe strada> si au fost mobilizati aproape 350 de voluntari”, a declarat astazi directorul fabricii, Shachar Shaine, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul Tuborg Romania din Pantelimon.
Tuborg Romania are inca din 2004 o statie de tratare a apelor uzate care s-a extins pana la 200 de metri cubi pe ora, o centrala termica proprie care functioneaza pe gaze naturale si este de doua ori mai putin poluanta decat cele pe carbune, foloseste o statie de recuperare a CO2 din procesul de fermentare, iar imbutelierea produselor sale se face cu un consum minim de energie.
Astfel, prin sistemul de cogenerare se produce energie electrica si termica care se foloseste direct in productie. Sistemul de canalizare este deschis cu gratare pentru cioburi de sticla, resturi de etichete, iar platforma pentru sortarea deseurilor este betonata.
Inca din 2007, colectarea selectiva este extinsa si in zonele administrative, unde deseurile reciclabile se aduna in containere suprapuse ce sunt plasate in oficiile comune.
La aniversarea a 13 ani, a fabricii Tuborg din Pantelimon, care a avut loc astazi, a participat si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care si-a declarat sustinerea pentru proiectul initiat de Tuborg. In cadrul vizitei facute pe platforma de la Pantelimon, ministrul si-a exprimat dorinta ca si alte unitati economice sa dezvolte proiecte de mediu si, mai ales, sa tina cont, in procesul de productie, de normele de protectie a mediului inconjurator.
Tot cu aceasta ocazie, Borbely reiterat faptul ca, la anul, in Romania, vor fi facute investitii europene pentru captarea dioxidului de carbon. „Este vorba despre un proiect-pilot de captarea a CO2, care implica patru state europene, printre care se afla si tara noastra, iar investitiile vor fi facute cu sprijinul UE”, a mentionat ministrul Mediului cu ocazia conferintei de presa, prilejuita de vizita la fabrica de bere Tuborg.
Mihaela Pavnutescu