Donald Trump este într-un război cu energiile regenerabile, iar ultima informație falsă pe care a lansat-o în media este că zgomotul produs de eoliene cauzează cancer. Cercetătorii spun că studiile deja făcute nu au demonstrat nicio legătură între cele două.
În timpului unui discurs la Congresul Național Republican, Donald Trump a făcut câteva afirmații surprinzătoare cu referire la eoliene:
„Dacă ai o eoliană oriunde în apropierea casei tale, felicitări! Tocmai ai scăzut valoarea casei tale cu 75%. Și se spune că sunetul cauzează cancer”.
Jurnaliștii de la New York Magazine explică faptul că zgomotul nu poate cauza cancer de niciun fel. Mai mult, un studiu publicat în martie a arătat că nu există nicio legătură între zgomotul produs de turbine și atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. În plus, mai multe experimente au demontat credințe mai vechi potrivit cărora eolienele emit sunete de frecvență joasă care cauzează probleme de somn, anxietate, greață și alte probleme medicale.
În timpul discursului său în fața republicanilor, el a repetat o afirmație din trecut:
„Și, desigur, o eoliană este ca un cimitir pentru păsări. Dacă iubești păsările, ai face bine să nu mergi niciodată sub o eoliană”.
Eolienele chiar ucid păsări, dar mult mai puține decât o fac alte forme de energie electrică. Un studiu din 2009 a arătat că centralele pe bază de combustibili fosili au omorât de 15 ori mai multe păsări decât eolienele.
Problema președintelui american pare să dateze din 2006, potrivit celor de la The Washington Post. Acesta a cumpărat atunci în Scoția o suprafață de teren de 728 de hectare și a anunțat că va construi acolo un teren de golf. Doar că, înainte de acest anunț, un vecin care nu a vrut să îi vândă pământul începuse deja demersurile pentru a construi un câmp de eoliene. Îngrijorat că eolienele îi vor strica priveliștea de pe terenul de golf, Trump l-a dat în judecată pe vecin, fără succes, însă.
În schimb, la sfârșitul anului 2018, administrația Trump a anunțat că va permite căutarea combustibililor fosili în oceane utilizând o metodă care este foarte periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru mamifere mari ca balenele și delfinii. Utilajele folosite trimit explozii de aer o dată la 10-12 secunde în fundul oceanelor pentru a detecta prezența depozitelor de petrol și gaze, non-stop timp de săptămâni sau uneori chiar luni.