Trotineta isi face drum prin centrul Bucurestiului

O femeie frumoasa si eleganta, strabatand centrul Bucurestiului pe o trotineta argintie, nu poate sa treaca neobservata.

De un an de zile, de cand foloseste acest mijloc de transport, doamna Liliana este obisnuita sa atraga atentia, sa provoace zambete si sa auda comentarii pe seama ei.

„Nu ma deranjeaza zambetele celorlalti, dimpotriva! Ma bucur ca le pot face viata mai frumoasa, sa-i ajut sa nu mai fie tristi”, marturiseste Liliana.

Pentru ea, viata se impleteste cu sportul. In adolescenta a facut si sport de performanta, floreta, timp de trei ani. La 20 de ani si-a luat permis de conducere pentru motocicleta – iar pe vremea aceea nu erau prea multe femei care sa-si doreasca asa ceva. A urmat, firesc, permisul de conducere pentru autoturism.

Acum, la 40 de ani, Liliana este inginer si merge pe role si pe trotineta. Trotineta si-a cumparat-o cu 300 de lei dintr-un magazin de articole sportive, unde intrase sa caute rulmenti pentru vechile sale role. “Primele role le-am avut in anul 1998”, spune cu nostalgie Liliana.

Pasiunea pentru noul mijloc de deplasare a cuprins-o brusc, dupa ce a vazut, in Bucuresti, un strain care mergea pe trotineta – ce-i drept una mai deosebita, extrem de mica si de usoara, facuta special pentru a fi pliata si transportata in metrou.

Trotineta doamnei Liliana este ceva mai mare, are roti cu diametrul de 20 de centimetri, dar are avantajul ca permite o deplasare mai rapida si mai comoda, intrucat poti aseza pe ea ambele picioare, unul in spatele celuilalt. Chiar daca este ceva mai grea (cantareste circa 3 kilograme), trotineta Lilianei poate fi urcata in metrou sau in autobuz, ceea ce reprezinta un mare avantaj in momentul in care ai obosit si vrei totusi sa folosesti transportul in comun.

Liliana prefera insa sa parcurga pe trotineta intreg drumul de acasa pana la serviciu, adica de la Piata Iancului pana in zona parcului Cismigiu. Un asemenea drum dureaza cam 20 – 25 de minute, dar este ingreunat de faptul ca multe trotuare sunt in reparatie, si din acest motiv Liliana e obligata sa coboare uneori pe carosabil, alaturi de masini.

Mai buna decat bicicleta

De ce cu trotineta si nu cu bicicleta? “E foarte simplu, pentru ca eu locuiesc la etajul 5 si mi-ar fi mai greu sa urc si sa cobor in fiecare zi o bicicleta. In plus, trotineta se poate plia si se poate urca in autobuz”, ne explica Liliana. Desi ai spune ca e doar o jucarie pentru copii, trotineta se poate folosi chiar la cumparaturi. De exemplu, Liliana merge pe trotineta pana la un hypermarket din capatul cartierului Pantelimon, iar cumparaturile si le poarta in spate, intr-un rucsac. “Cum alte femei au poseta, eu am rucsac”, explica, simplu, Liliana.

In Occident, trotineta pentru adulti este deja foarte populara, fiind cunoscuta sub denumirea de scooter. Incurajati de primul succes, producatorii au inceput sa-si diversifice oferta, lansand pe piata si trotinete cu motor – fie electric, fie cu benzina. Dar cel mai popular ramane modelul clasic. O jucarie banala pentru copii a devenit un mijloc de deplasare modern si ecologic, accesibil la orice varsta. Inclusiv pentru oamenii “seriosi”. 

Mihai Diac

Citeste si:

Bicicletele au liber la metrou si in timpul saptamanii;

Primariile din Romania vor sa amenajeze 121 de piste pentru biciclete

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri