Daca acum 18 ani tanjeam cu totii dupa un frigider sau un televizor mai de Doamne-ajuta, azi multi dintre noi nu stim cum sa scapam de vechituri. Sambata, sibienii si mediesenii sunt invitati sa-si scoata din case electronicele si electrocasnicele de care nu mai au nevoie pentru a fi luate de societatile de salubrizare. Cum se va desfasura actiunea si ce asteptari au autoritatile, aflati in ziarul de azi.
Colectarea selectiva a deseurilor de la populatie este o obligatie asumata de Romania in cadrul dosarului de aderare la Uniunea Europeana. Au fost nominalizate materialele care trebuie colectate separat in vederea recuperarii si valorificarii sau pur si simplu pentru evitarea poluarii mediului, s-au fixat termene de implementare etc.
Colectarea selectiva a deseurilor nu este o sarcina usoara, atata timp, cat chiar colectarea neselectiva ridica de multe ori probleme, caci europubelele sunt vechi, uzate si chiar stricate iar pe aleile dintre blocuri sunt aruncate pungi de plastic cu mizerii.
Din aceasta perspectiva starneste ingrijorare vestea, pe care am anuntat-o deja, dar o repetam pentru a ajunge in mod cert la urechile populatiei, ca in ziua de sambata, 3 noiembrie, se desfasoara la nivel national – Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Campania ofera fiecarui cetatean ocazia sa renunte la aparatura electrica (electrocasnice – frigider, aspirator, robot de bucatarie, mixer etc) si electronica (computer, televizoare, monitoare etc) invechita, poluanta si acaparatoare de spatiu din locuinta fiecaruia.
La Sibiu si Medias
Campania se desfasoara in premiera absoluta pe tara si se adreseaza pentru inceput localitatilor cu peste 20.000 de locuitori. In cazul judetului nostru oraselor Sibiu si Medias.
Ziua de sambata are o valoare de test Ionel Stelian Naicu, directorul APM Sibiu este constient ca pot aparea probleme de organizare sau de mentalitate. Toate problemele si greutatile semnalate vor fi, ca sa zicem asa, "colectate" si semnalate ministerului de resort, pentru eliminarea lor pe viitor.
S-ar putea ca in zona de depozitare a deseurilor sa roiasca colectorii de fiare vechi, de metal sau neferoase, asa ca primul ministru a facut apel la primarii pentru a obtine sprijinul Politiei Comunitare.
"In Sibiu stam cam prost cu colectarea selectiva a deseurilor. La Medias s-au facut deja niste pasi (hartie si plastic). Sper ca tineretul sa fie mai receptiv", a mai declarat interlocutorul citat.
Cum se procedeaza?
In Sibiu, intre orele 7-12, cetatenii vor scoate deseurile astfel: in zona de blocuri, la punctele de colectare existente pentru deseurile menajere, in zona de case, in fata portilor sau la capatul strazii. Deseurile vor fi colectate de SC Schuster and Ecologic Co, dupa ora 12.
Intre orele 7-13 sibienii au la dispozitie numarul de telefon al dispeceratului societatii 229755, unde pot anunta locurile in care sunt depozitate deseurile.
La Medias se va proceda tot ca la Sibiu, intre orele 7-11.
Numarul de telefon la care se pot anunta locurile de depozitare este 84.40.26 – Serviciul de Ecologizare Medias.
Directorul executiv al APM Sibiu, face un apel la cetatenii celor doua orase sa se mobilizeze in aceasta actiune in care vor fi implicate atat autoritatile centrale si locale de protectie a mediului, cat si agenti de salubritate, primariile si politia comunitara.
Vrem nu vrem trebuie sa trecem si de acest test.
Colectarea selectiva a deseurilor de componente electrice si electronice se va face periodic, cu anuntarea din timp a datei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Tribuna, Sibiu