Încă un festival de muzică cu respect pentru natură, care se desfășoară într-o pădure din apropiere de Ludoș (Sibiu), își educă publicul să devină mai responsabil în raport cu mediul înconjurător. De asemenea, și organizatorii Electric Castle și-au asumat, începând cu ediția din acest an, o strategie zero waste pe termen lung.
Prin misiunea asumată de organizatorii Transylvaliens, „Leave Only Footsteps Behind”, participanții sunt încurajați să aibă o amprentă cât mai mică asupra mediului.
Transylvaliens este un festival de muzică ce are loc în Sibiu și promovează diversitatea prin muzică, artă și cultură alternativă în natură. Acesta se desfășoară perioada 26-30 iulie, fiind deja la a patra ediție. O noutate a ediției din acest an este că pentru decorurile festivalului se vor folosi materiale locale găsite în pădure care vor intra într-un proces de upcycling, prin care li se va da un alt scop. Alternative s-a alăturat organizatorilor festivalului pentru a participa activ la misiunea asumată și ei sunt cei care vor asigura acest proces.
Citește și: De unică folosință: Cu ce înlocuiești punga de plastic. 5 alternative, made in Romania
Care sunt recomandările organizatorilor pentru o experiență eco-responsabilă
- Recipiente reutilizabile
În cadrul festivalului, participanții sunt încurajați să vină cu propriile pahare, căni, sticle reutilizabile în care le vor fi servite băuturile. În plus, ei își pot crea propriul pahar reutilizabil pe care să îl personalizeze cu un sticker.
2. Produse de igienă personală prietenoase cu natura
Cei care vin Transylvaliens sunt încurajați să folosească produse de igienă personală prietenoase cu natura. Perspectiva lor este că, „dacă un produs este prea toxic de mâncat, atunci va fi toxic și pentru corp și pentru natură”.
3. Colectarea selectivă a deșeurilor
În cadrul festivalului vor fi locuri special amenajate: anvelope colorate în care se poate arunca plastic și aluminiu și anvelope negre în care pot fi colectate resturile menajere.
4. Mai multe recipiente reutilizabile sunt bine-venite. Cu cât mai recipiente reutilizabile, cu atât mai bine. Participanții își pot aduce propriile furculițe, cuțite, linguri, recipiente pentru apă sau farfurii pe care să le folosească în cadrul evenimentului.
5. Fără paie de plastic
Încă din 2016, în cadrul festivalului nu s-au servit băuturi însoțite de paie din plastic, acestea fiind considerate o risipă de resurse.
6. Reduceri pentru bicicliști
Cei care aleg să vină cu bicicleta la festival vor beneficia de reduceri.
7. Car-sharing
Pe pagina de Facebook a evenimentului, cei care vin la festival își pot împărți mașinile în drumul către locație, iar cei care nu au un mijloc de transport îl pot astfel găsi.
8. Menținerea curățeniei
Organizatorii îi roagă pe participanți să păstreze zona de campare curată, pe toată durata festivalului.
9. Scrumiere portabile pentru fumători
Voluntarii din cadrul evenimentului vor pune la dispoziție fumătorilor scrumiere portabile pentru ca mucurile de țigară să nu ajungă în natură.
10. Sfaturi de la participanți
Cei care participă la festival pot propune idei pentru a îmbunătăți măsurile deja existente.