Ministerul Mediului: În martie, cu 17% mai puține transporturi de lemne decât în aceeași lună, anul trecut

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, a declarat că numărul transporturilor de lemn înregistrate în SUMAL a scăzut cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, Greenpeace arăta în 2018 că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.

Astfel, potrivit informațiilor reprezentanților al Ministerului Mediului, în martie 2020 au fost efectuate 204.000 de transporturi (142.000 metri cubi), iar în martie 2019 – 230.000 de transporturi (176.000 metri cubi).

„Desigur, asta nu înseamnă că fenomenul tăierilor ilegale a scăzut, pentru că încă nu se poate cunoaște cu exactitate ce se întâmplă cu fluxul de material lemnos între pădure și primul depozit de lemn”, adaugă cei de la Greenpeace.

În Raportul Tăierilor Ilegale 2018, organizația a realizat o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități. Una dintre concluzii a fost că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri cu titlul „Ce se întâmplă cu pădurile în pandemie?”, organizată online de Greenpeace România, la care au participat reprezentanți ai organizațiilor Agent Green, WWF-Romania și Parcul Natural Văcărești, dar și jurnaliști și angajați ai Ministerului Mediului.

Bogdan Micu, coordonatorul dezvoltării SUMAL, a anunțat în timpul dezbaterii că Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase 2.0 va fi operațional în luna iunie.

În legătură cu imaginile care circulă pe rețelele de socializare, care arată garnituri de tren pline cu bușteni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului a afirmat că, de cele mai multe ori, acestea reprezintă lemn importat sau care tranzitează teritoriul țării noastre pentru a ajunge către destinatari.

„România importă de 10 ori mai mult lemn decât exportă și nu prea folosim căile ferate pentru transporturile de lemn”, a spus Mihai Drăgan.

Agent Green: 79.965 de transporturi  de lemne într-o săptămână

Potrivit unei petiții online inițiată de Agent Green, în ultima săptămână din martie au fost efectuate, oficial, 79.965 de transporturi  de lemne, „un nivel record de exploatare a pădurii”.

„Și tot oficial, din Inventarul Forestier Național, se știe că pe lângă fiecare arbore doborât legal, un altul cade tăiat ilegal”, mai precizează aceștia.

Organizația atrage atenția că Garda Forestieră și cea de Mediu lucrează online, începând din 23 martie, „deci hoții de lemne și braconierii nu mai sunt deranjați de nimeni”.

„Se știe că poluarea slăbește sistemul imunitar și vulnerabilizează cetățenii în fața Coronavirus și a bolii generate de acesta. Pădurea este singura sursă de purificare a aerului și de oxigen în această perioadă”, au mai scris cei de la Agent Green în petiție, care a fost semnată până în acest moment de 34.393 de persoane.

spot_img

Ultimele știri