Traian Basescu: O sa ma ocup si de desecretizarea contractului Gold Corporation

Traian Basescu a fost intrebat, marti seara, de protestari care au participat la flas-mob-ul  impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, daca are in vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea miniera a zacamintelor de aur. "Da, asta ma intereseaza in perioada urmatoare, o sa ma ocup si de desecretizare", a raspuns presedintele.

Potrivit portalului ZiaristiOnline presedintele a declarat inca de luni, la intalnirea avuta cu reprezentantii Gold Corporation si cei ai ONG-urilor, la Primaria Rosia Montana, ca acest contract "este de interes public atat de mare incat trebuie desecretizat". "Nu vad nici o problema in desecretizarea contractului. Trebui desecretizat!", a spus presedintele.

Cel mai recent precedent de desecretizare a unui contract este cel al contractelor Hidroelectrica, cand Fondul Proprietatea a desecretizat situatiile financiare si rapoartele Hidroelectrica. Un alt exemplu il constituie desecretizara contractului de privatizare dintre AVAS si compania Ford, desecretizare obtinuta in instanta de catre SAR, sau contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol SA si Enterprise Oil Exploration si Limited CanadianOxy (Romania).

Cativa zeci de opozanti ai proiectului Rosia Montana s-au adunat la ora 19 in fata Palatului Cotroceni, pentru a protesta, sub forma unui flash-mob, impotriva proiectului minier dezvoltat de Gold Corporation.

Flashmob-ul a fost intrerupt de aparitia presedintelui Traian Basescu. „Daca as fi negociat eu in 1997, am fi avut mai mult”, le-a raspuns presedintele protestatarilor care spuneau ca afacerea Rosia Montana este un contract pagubos.

Mai mult, Basescu a spus ca localnicii care vor refuza sa-si vanda proprietatile din zona vor fi expropriati. „E interes public sa fie exploatate resursele”, a avertizat seful statului. Cat despre acuzatiile de distrugere a zonei, presedintele a spus „mie nu-mi pasa mai putin”. „Eu compar Apusenii si zona Rosia Montana cu Valea Jiului”.

Raspunzand unei persoane care spunea ca aurul de la Rosia Montana, daca ramane neexploatat, este ca o banca romaneasca”, Basescu a spus: „La ce sunt buni niste bani ingropati in pamant?”.

La flashmob-ul lansat pe facebook au participat cateva zeci de sustinatori ai pastrarii intacte a zonei de la Rosia Montana.
"Fa-ti un cartonas rosu si vino maine (marti – n.r.) sa ii aratam lui Traian Basescu pentru incidentele pe care le-a provocat la Rosia Montana. Marti, 30 aug, ora 19, la intrarea Palatului Cotroceni de la Statuia Leul pe Bd Geniului. Fashmobul va dura 5 minute si nu se vor striga niciun fel de lozinci", se arata in anuntul postat pe Facebook.

O actiune similara era programata si la Cluj-Napoca, in fata sediului PDL.

Protest in liniste totala

Un protest de tip Flashmob are, de obicei, cateva reguli clare. Exista mai multe variante de comportament. Una ar fi aceea in care participantii “ingheata” in locul in care se afla, fara a mai face nici un gest. Alta varianta este aceea in care participantii incep sa se miste din ce in ce mai incet, simuland niste aparate carora li se termina bateriile.

In ambele variante, participantii nu trebuie sa atraga atentia inainte de inceperea protestului, lasand astfel senzatia ca protestul lor se declanseaza spontan. Trebuie sa existe impresia ca participantii nu se cunosc intre ei. Actiunea de protest nu trebuie sa includa gesturi agresive si nici nu trebuie sa incalce legea. Dupa incheierea protestului, toti participantii trebuie sa paraseasca imediat locul actiunii, fara a mai arata ca s-a intamplat ceva deosebit.

Foto: George D. / Triaxon.ro

Mihai Diac, Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri