Presedintele Traian Basescu a prezentat, miercuri, in deschiderea Forumului economic romano-suedez, evolutia economiei romanesti in ultimii ani, subliniind ca tara noastra se afla in cel de-al saptelea an,
consecutiv, de crestere economica. Basescu a spus ca tinta de inflatie pentru anul viitor va fi de 3,8% si a mentionat ca, pentru acest an, Romania se asteapta la investitii directe straine de peste opt miliarde de euro.
Presedintele a precizat ca Romania are una dintre cele mai dinamice economii din Uniunea Europena, iar legislatia romaneasca in domeniul economic este in acord cu cea europeana. Vorbind participantilor la forum in limba engleza, desi a mentionat ca acest lucru ii va atrage critici din nou din partea presei, Traian Basescu a insistat pe prioritatile economice ale Romaniei si pe domeniile principale de dezvoltare.
"O prioritate a noastra in acest moment este tinerea inflatiei sub control. Din pacate, in ultimele luni ale anului 2007 si in primele luni ale anului 2008, obiectivul nostru nu a fost atins. Pentru ultimul an, obiectivul a fost sa avem o inflatie de 4,8%, dar a fost de 5,5%. In acest an, ne-am propus ca tinta de inflatie sa fie de 4,5%, dar, din cauza efectelor mediului de afaceri international, am fixat ca inflatie 5,5%. Pentru 2009, ne dorim o inflatie de 3,8%", a spus Traian Basescu.
El a aratat ca prioritatile Romaniei sunt dezvoltarea infrastructurii (cai ferate si autostrazi), investitiile in educatie, in dezvoltarea rurala, in agricultura si in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator.
Basescu a mai spus ca, in ceea ce priveste problematica mediului inconjurator, tara noastra doreste reducerea emisiilor poluante, precum si investitii in ceea ce priveste regularizarea albiilor unor rauri.
In ceea ce priveste agricultura, Basescu a mentionat ca Romania doreste cresterea productiei, avand in vedere potentialul tarii. El a aratat ca un obiectiv in acest sens va fi dezvoltarea industriei alimentare, mai ales in zona rurala.
Referindu-se la domeniul educatiei, seful statului a facut referire la Pactul National pentru Educatie semnat de partidele politice parlamentare si de organizatii ale societatii civile. "Ne-am propus o politica de schimbari, de reforma a sistemului de educatie, astfel incat studentii sa raspunda cererilor internationale din punct de vedere al pregatirii profesionale. Daca nu vom avea oameni pregatiti pentru a activa in diferite zone ale mediului economic, Romania nu va putea fi competitiva pe plan european", a subliniat Basescu.
Abordand si domeniul militar, seful statului a mentionat ca tara noastra isi doreste o dezvoltare a industriei militare, ca exista premise in acest sens, dar ca mai sunt multe de facut pentru a se ajunge la performanta.
Cat priveste sistemul energetic, seful statului a insistat pe modernizarea sectorului hidroenergetic. "Avem un mediu de afaceri stabil si un sistem de taxe acceptabil. Romania este tara care a atras cele mai multe investitii straine in ultimii trei ani si ne asteptam ca, in acest an, in mod realist, aceste investitii sa depaseasca opt miliarde de euro. legislatia romaneasca este in acord cu cea europeana si nu veti avea surprize sau mari surprize, daca veti dori sa investiti in Romania", a spus Traian Basescu.
Seful statului s-a referit si la industria de IT, despre care a spus ca este una performanta, aratand ca mai multe corporatii straine si-au deschis in tara centre de cercetare. Presedintele le-a spus oamenilor de afaceri suedezi ca sunt asteptati sa investeasca in economia romaneasca sau, daca nu, sa participe la dezvoltarea Romaniei utilizand banii care vor fi acordati tarii noastre de catre Uniunea Europeana.
La deschiderea Forumului economic romano-suedez a fost prezent si Regele Carl XVI Gustaf.