Tot ce trebuie să știi despre Programul Casa Verde. Ce presupune?

În curând, panourile solare vor fi peste tot — pe acoperișuri, mașini, dispozitive de zi cu zi și chiar plutind pe ape. Energia solară promite să reducă drastic dependența noastră de combustibili fosili, având potențialul de a schimba radical planeta și istoria omenirii. Deși panourile solare par deja obișnuite, urmează o expansiune majoră.

Panourile solare vor deveni mult mai eficiente, iar celulele solare vor fi integrate în telefoane, laptopuri, ceasuri și alte dispozitive, încărcându-se doar prin expunerea la lumină.

În plus, clădirile vor fi acoperite cu celule solare transparente care vor alimenta cartiere întregi.

În România, tranziția către un viitor mai verde prevede facilități precum Programul Casa Verde, care ajută oamenii să instaleze panouri solare.

Ce este Programul Casa Verde?

Programul Casa Verde este o inițiativă guvernamentală care vine în sprijinul cetățenilor care vor să treacă la energie regenerabilă, oferind subvenții din fonduri europene pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Se dorește reducerea emisiilor de carbon și producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru a proteja mediul și a îmbunătăți eficiența energetică, reducând totodată consumul de energie obținută din surse tradiționale.

Prin această schemă de finanțare, o parte importantă din costurile necesare montării panourilor sunt acoperite de fonduri europene, ceea ce face investiția mai ușor de realizat pentru proprietarii de locuințe.

Programul Casa Verde se adresează tuturor consumatorilor conectați la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice: atât persoane fizice, cât și persoane juridice. 

Practic, programul transformă energia verde într-o opțiune mai accesibilă.

Pentru a beneficia de subvenții, aplicanții trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi deținerea unei locuințe conectate la rețeaua de energie electrică și respectarea procedurilor impuse de autorități. Procesul include depunerea de documente specifice și respectarea termenelor de înscriere.

Beneficiile programului

Programul Casa Verde se angajează să faciliteze trecerea la un viitor verde a României cu ajutorul fondurilor europene. 

Sursele de energie regenerabilă au reprezentat 22,5% din consumul final de energie al Uniunii Europene în 2022. 

În 2021, cele 27 de state membre ale UE au înregistrat emisii de gaze cu efect de seră (GES) cu 30% mai mici față de nivelurile din 1990, în mare parte datorită creșterii producției de energie regenerabilă. (31 octombrie 2024), conform Băncii Europene de Investiţii [European Investment Bank)].

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Unul dintre cele mai mari avantaje ale folosirii panourilor fotovoltaice este contribuția la protejarea mediului. 

Energia regenerabilă generată din surse precum lumina solară reduce amprenta de carbon și ajută la combaterea schimbărilor climatice. 

Datorită renunțării la surse convenționale, precum petrolul și gazele naturale, efectele nocive asupra mediului se ameliorează consderabil. În plus, energia verde nu doar că nu afectează mediul, folosind lumina solară, ci reduce impresionant costurile aferente facturilor. 

Independență energetică

Odată instalate panourile solare, utilizatorii devin mai puțin dependenți de energia electrică obținută din resurse epuizabile. Asta nu doar că scade presiunea asupra rețelei naționale de electricitate, dar oferă și o sursă de energie constantă și sustenabilă.

Economii semnificative pe termen lung

Deși costul inițial al unui sistem fotovoltaic poate părea ridicat, Programul Casa Verde face această investiție mult mai accesibilă. 

Statul oferă o finanțare de 30.000 de lei pentru montarea panourilor și a bateriilor de stocare. 

Energia obținută de la lumina solară este gratuită, ceea ce înseamnă facturi mai mici și economii considerabile pe termen lung.

O investiție în viitor

Pe lângă avantajele imediate, programul promovează un stil de viață mai sustenabil. 

Sistemele fotovoltaice sunt o soluție pe termen lung, durabilă și eficientă, care adaugă valoare locuinței și contribuie la tranziția către un viitor verde. 

Costurile se văd imediat în facturi, iar o casă cu energie verde își diminuează considerabil facturile la energie.

Foto: Manik, un operator de pompe solare pentru Nusra, lucrează în apropierea panourilor solare din Rohertek, Bangladesh, pe 12 octombrie 2016. Nusra este un ONG care lucrează pentru a aduce irigarea solară fermierilor și sisteme solare pentru case pentru familiile din Rohertek. Sursa: Arhiva Fotografica a Bancii Mondiale | Flickr © Dominic Chavez/World Bank
Foto: Manik, un operator de pompe solare pentru Nusra, lucrează în apropierea panourilor solare din Rohertek, Bangladesh, pe 12 octombrie 2016. Nusra este un ONG care lucrează pentru a aduce irigarea solară fermierilor și sisteme solare pentru case pentru familiile din Rohertek. Sursa: Arhiva Fotografica a Bancii Mondiale | Flickr © Dominic Chavez/World Bank
Critici și controverse legate de program

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost centrul unui scandal de proporții anul acesta.

Administrația Fondului pentru Mediu a demarat o anchetă cu privire la înscrierile în program, după ce mai multe persoane au folosit programe interzise pentru a se înscrie. 

Oamenii s-au plâns că timpul de înscriere este prea mic astfel încât să poată completa toate câmpurile necesare, așa că mulți au apelat la programe de „auto-completare” a câmpurilor din formulare sau la terțe persoane care încasau bani pentru a se mișca rapid cu înscrierile. 

Cei care au folosit astfel de programe interzise vor pierde finanțarea, a anunțat ministrul Mediului. 

Un astfel de soft, care completează automat câmpurile pentru a înscrie un dosar, se vinde pe internet și poate înscrie un dosar în 9 secunde. Însă programul este interzis în ghidul de finanțare.

„Am cerut o statistică de la Administrația Fondului pentru Mediu și am constatat că într-adevăr există dosare depuse în 10 secunde, în 13 secunde sau în 16 secunde”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Euronews România.

O altă critică adusă programului a fost aceea că fondurile se terminau în doar câteva minute de la începerea programului. 

De fapt, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România a declarat luna trecută că înscriere în programul Casa Verde pentru regiunea București-Ilfov s-au terminat în timp record: 1 minut și 5 secunde!

Acest lucru s-a întâmplat după ce oamenii au cumpărat softuri sau au plătit terțe persoane care să le înscrie dosarele rapid.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spunea pe 30 septembrie:

„Primul venit-primul servit e un principiu care până acum a funcționat. Ce mă interesează pe mine personal ca ministru este pe de o parte integritatea sistemului, sistemul informatic să nu fie viciat de nicio aplicaţie informatică, de nicio metodă care ar putea să înscrie rapid în câteva secunde persoanele, și mi s-a comunicat că până acum nu s-a întâmplat”.

În acest an, statul oferă o sumă de 30.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei, cu un buget total de 2 miliarde de lei. 

Programul a început pe 27 septembrie pentru regiunea Nord-Vest și s-au depus în total 9.143 de dosare, fondurile epuizându-se în 2 minute.

Alte sesiuni de înscriere au fost pe 30 septembrie pentru regiunea Centru, 1 octombrie regiunea Nord-Est, 2 octombrie regiunea Sud-Est, 3 octombrie Sud-Muntenia, 4 octombrie pentru București Ilfov, pe 7 octombrie pentru locuitorii din Sud-Vest Oltenia și pe 8 octombrie pentru cei din regiunea Vest. 

Anul acesta, bugetul a fost de 2 miliarde de lei și va finanța aproximativ 67.000 de bugetari.

Foto: Panouri solare PV (fotovoltaice). Suficientă energie solară pentru o casă. Sursa: Peter Blanchard | Flickr
Foto: Panouri solare PV (fotovoltaice). Suficientă energie solară pentru o casă. Sursa: Peter Blanchard | Flickr
Etapele de înscriere în Programul Casa Verde și cum arată procesul

Înainte de a începe înscrierea, solicitantul trebuie să se asigure că îndeplinește toate criteriile:

  • Solicitantul trebuie să aibă domiciliul stabil în România, dovedit prin actul de identitate; Solicitantul trebuie să fie proprietar asupra imbolilului. Panourile fotovoltaice și bateriile de stocare se pot instala doar pe o locuință sau un teren aflat în proprietate deplină a solicitantului. Proprietatea trebuie demonstrată pe baza extrasului de carte funciară: Imobilul pe care se realizează instalarea panourilor fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusiv locativă și să fie utilizat în acest scop de către solicitant;
  • Solicitantul nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat și la bugetul local. Dovada se va face prin certificatele de atestare fiscală emise de autoritățile competente;
  • Solicitantul nu trebuie să fi beneficiat anterior de finanțare nerambursabilă prin programul Casa Verde ori prin alte programe asemănătoare pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.
Pregătirea documentelor

Pentru înscriere, sunt necesare următoarele documente, care trebuie scanate și încărcate pe platforma AFM:

  • Actul de identitate valabil al solicitantului.
  • Certificat fiscal de la ANAF pentru obligațiile către bugetul de stat.
  • Certificat fiscal pentru impozitele și taxele locale.
  • Extras de carte funciară (nu mai vechi de 60 de zile).
  • Copia cărții funciare colective, dacă este cazul.

Toate documentele se depun online, așa că primul pas este crearea unui cont pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Trebuie să folosești o adresă de e-mail validă, deoarece prin aceasta se vor face toate comunicările oficiale.

După ce toate documentele sunt pregătite și contul AFM este activ, solicitantul trebuie să:

  • încarce documentele pe platformă,
  • verifice completitudinea și corectitudinea datelor înainte de trimitere,
  • rețină că înscrierea este permisă doar pentru un singur imobil pe sesiune.

După înscriere, este important să urmărești actualizările din contul AFM sau pe adresa de e-mail folosită la înregistrare. 

Autoritățile vor verifica documentele și eligibilitatea înainte de a aproba finanțarea. O persoană fizică sau juridică poate să se înscrie o singură dată pe sesiune și nu poate aplica de mai multe ori la programul Casa Verde.

Detalii suplimentare despre program pot fi consultate pe site-ul oficial al AFM, la secțiunea „Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.”

Cât durează instalarea unui panou solar?

Instalarea unui panou solar durează, de obicei, între una și trei zile, în funcție de dimensiunea și complexitatea proiectului. 

Procesul implică o echipă de instalatori bine pregătiți, care se asigură că panourile sunt montate în siguranță pe locuința sau proprietatea ta. 

În timpul instalării, echipa va monta panourile pe acoperiș, va conecta cablurile și va instala eventuale invertoare sau sisteme de baterii necesare.

Foto: Instalare panouri solare. Bărbat care instalează panouri solare fotovoltaice cu energie alternativă pe acoperiș Sursa: Arhiva de imagini EE | Flickr
Foto: Instalare panouri solare. Bărbat care instalează panouri solare fotovoltaice cu energie alternativă pe acoperiș Sursa: Arhiva de imagini EE | Flickr

De câte panouri solare am nevoie?

Numărul de panouri solare necesare depinde de mai mulți factori, printre care:

  • consumul tău de energie,
  • dimensiunea acoperișului sau spațiul disponibil pentru instalare,
  • clima și cantitatea de lumină solară din zona ta,
  • eficiența panourilor solare.

Pentru a obține o estimare, începe prin a analiza facturile de electricitate pentru a calcula consumul mediu de energie. 

Poți folosi un calculator solar online sau poți consulta un instalator de panouri solare pentru a determina numărul exact de panouri necesare pentru a-ți acoperi nevoile energetice. Totodată, poți folosi câteva aplicații pentru a face acest lucru:

Cum funcționează energia solară?

Energia solară funcționează prin conversia energiei provenite de la soare în energie utilizabilă. 

Există două forme de energie generate de la soare pentru ca noi să o folosim: electricitate și căldură. 

Ambele sunt generate prin utilizarea panourilor solare, care variază ca dimensiune de la acoperișuri rezidențiale până la „parcuri solare”, care se întind pe hectare întregi de terenuri rurale.

Energia solară este o sursă de energie regenerabilă și infinită care nu generează emisii dăunătoare de gaze cu efect de seră: atâta timp cât soarele continuă să strălucească, energia va fi eliberată. 

Amprenta de carbon a panourilor solare este deja destul de mică, deoarece acestea au o durată de viață de peste 25 de ani. 

În plus, materialele utilizate în panouri sunt tot mai mult reciclate, astfel că amprenta de carbon va continua să scadă.

Când a fost descoperită energia solară?

Energia solară a fost folosită de oameni încă din secolul VII î.Hr., când aceștia utilizau lumina soarelui pentru a aprinde focuri prin reflectarea razelor soarelui asupra obiectelor lucioase. 

Mai târziu, în secolul III î.Hr., grecii și romanii au folosit energia solară cu ajutorul oglinzilor pentru a aprinde torțe pentru ceremonii religioase.

În 1839, fizicianul francez Edmond Becquerel, la vârsta de doar 19 ani, a descoperit efectul fotovoltaic în timp ce experimenta cu o celulă formată din electrozi de metal într-o soluție conductivă. A observat cum celula producea mai multă electricitate atunci când era expusă la lumină – era o celulă fotovoltaică.

Imagine: Imagine de la pagina 206 din „Distracții științifice” (1890) Sursa: Cartea de imagini a Arhivei Internetului | Flickr https://tinyurl.com/27s5en33
Imagine: Imagine de la pagina 206 din „Distracții științifice” (1890) Sursa: Cartea de imagini a Arhivei Internetului | Flickr https://tinyurl.com/27s5en33

În 1954, tehnologia fotovoltaică a fost creată atunci când Daryl Chapin, Calvin Fuller și Gerald Pearson au dezvoltat celula fotovoltaică din siliciu la Bell Labs – prima celulă solară capabilă să absoarbă și să convertească suficientă energie solară în energie electrică pentru a alimenta echipamentele electrice de zi cu zi.

Astăzi, sateliții și navele spațiale care orbitează Pământul sunt alimentate de energie solară.

Cum este produsă electricitatea din energia solară?

Panourile solare sunt, de obicei, realizate din siliciu sau alt material semiconductor, montat într-un cadru metalic de panou cu o carcasă din sticlă. Când acest material este expus fotonilor de lumină solară (pachete foarte mici de energie), eliberază electroni și produce o sarcină electrică.

Această sarcină fotovoltaică creează un curent electric, care este capturat de cablurile din panourile solare. Acest curent este apoi convertit în curent alternativ de un invertor. 

Curentul alternativ este tipul de curent electric folosit atunci când conectezi electrocasnicele în prizele normale.

Care este diferența între panourile solare fotovoltaice și panourile solare termice?

Panourile solare fotovoltaice generează electricitate, în timp ce panourile solare termice generează căldură. Deși sursa de energie este aceeași – soarele – tehnologia fiecărui sistem este diferită.

Fotovoltaic este bazat pe efectul fotovoltaic, prin care un foton (unitatea de bază a luminii) impactează o suprafață semiconductoare, cum ar fi siliciul, și generează eliberarea unui electron. Panourile solare termice sunt mai simple și constau în încălzirea directă a apei (sau altor fluide) prin lumina soarelui. Pentru uzul domestic, panourile solare termice sunt, de asemenea, montate pe acoperișuri orientate spre soare, încălzind apa stocată într-un rezervor de apă caldă și oferind apă caldă și încălzire. La scară largă, energia solară termică poate fi folosită și în centrale electrice.

Poate fi generată energie solară într-o zi înnorată?

Se poate. Energia solară necesită doar un anumit nivel de lumină pentru a valorifica energia soarelui. 

Totuși, rata la care panourile solare generează electricitate variază în funcție de cantitatea de lumină directă a soarelui și de calitatea, dimensiunea, numărul și locația panourilor instalate.

 

#casaverde #fonduriverzi #energiesustenabila #panourisolare #solarpanels #renewableenergy #greenreport #fotovoltaice #independentaenergetica #programaguvernamentale #protejareamediului #energiesolara #energieregenerabila #electricitate #totcetrebuiesastiidespreprogramulcasaverde

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri