Din cauza topirii ghetarilor plutitori morsele din oceanul Arctic se refugiaza pe uscat. O neobisnuita migratie in masa a mii de morse pe tarmul Alaskai i-a uimit pe oamenii de stiinta dovedind ca efectele incalzirii globale sunt tot mai evidente, scrie „The Guardian”.
Cercetatorii de la Institutul american de geofizica (USGS), care au monitorizat deplasarile morselor, spun ca intre 10.000 si 20.000 de morse, in special femele si pui, se refugiaza pe pasunile de pe tarmul Alaskai de la Marea Chukchi, in prima deplasare in masa de acest gen.
„Este ceva nemaipomenit in aceasta regiune”, a spus Geoff York membru al grupului World Wide Fund for Nature (WWF). “Pe masura ce gheata se topeste, morsele sunt nevoite sa se refugieze pe uscat sau sa reziste mai multi timp pe mai putine bucati de gheata”, a explicat acesta.
Amenintate de extinctie
Migratia in masa a morselor pe uscat, fenomen unic in Alaska, i-a determinat pe oamenii de stiinta sa intensifice avertizarile ca aceste animale se indreapta cu pasi repezi catre extinctie din cauza schimbarilor climatice.
Gheata arctica a inregistrat al treilea record de topire din istorie, in aceasta luna. Potrivit USGS, Marea Chukchi ar putea fi complet lipsita de gheata in lunile august, septembrie si octombrie, pana la sfarsitul acestui secol.
Oamenii de stiinta au concluzionat ca va exista sansa unui declin serios al populatiei de morse, cu 40% pana 2095 din cauza topirii tot mai rapide a ghetarilor pe timpul verii.
„Femelele si puii de morse au nevoie de ghetari aparte pe care sa stea”, a spus Shaye World de la Centrul pentru Diversitate Biologica din SUA. „Cand gheata dispare acestia sunt nevoiti sa vina la mal, iar puii sunt extrem vulnerabili la aglomeratie pentru ca pot fi raniti si calcati in picioare de morsele adulte”, a explicat acesta.
Expertii USGS mai spun ca disparitia ghetarilor din mare pe timpul verii va spori dezvoltarea traficului maritim care se va adauga la pericolele ce ameninta morsele.