VIDEO Poluarea fonica – top 10 orase cu nivel de poluare ridicat

Când ne gândim la poluare prima imagine care ne vine în minte este aceea a unui oraș plin de fum sau a plasticului din oceane, însă poluarea se extinde dincolo de ceea ce este în aer sau în apă. Poluarea fonică, zgomotul în care trăim în fiecare zi, este o problemă la fel gravă, care se dezvoltă și poate avea efecte dezastroase asupra sănătății.

The Noisy World from mimi on Vimeo.

Un studiu recent a constatat că orașul Guangzhou (China) are cel mai ridicat grad de poluare fonică, în timp ce Zurich (Elveția) are cel mai scăzut grad de poluare fonică. Delhi (India) a fost al doilea cel mai poluat oraș din punct de vedere al zgomotului, urmat de Cairo (Egipt), Mumbai (India), Istanbul (Turcia) și Beijing (China).

Imagine: Mimi

Barcelona (Spania), unul dintre cele două orașe europene care se regăsest în acest top 10, a fost clasată pe locul 7, în timp ce capitalelor Mexico City (Mexic), Paris (Franța) și Buenos Aires (Argentina) sau clasat pe locurile 8, 9 și, respectiv, locul 10.

Primele cinci cele mai liniștite orașe sunt toate din Europa: Zurich (Elveția), Viena (Austria), Oslo (Norvegia), Munchen (Germania) și Stockholm (Suedia).  Alte trei orașe germane prezente în top 10 cele mai liniștite orașe sunt: Dusseldorf, locul 6, Hamburg, locul 7, și Köln, locul 9. Portland (SUA) ocupă poziția 8-lea, iar Amsterdam a intrat pe 10.

Pierderea auzului

Poluarea sonoră este un factor decisiv care contribuie la pierderea auzului. Potrivit Organizaței Mondiale a Sănătății (OMS), 360 de milioane de oameni din întreaga lume au probleme cu auzul, iar 32 de milioane dintre aceștia sunt copii.

Potrivit studiului locuitorii din zonele urbane încep să aibă probleme cu auzul cu 10 sau chiar 20 de ani mai devreme. Ca exemplu, vienerzii încep să-și piardă auzul cu 10,59 de ani mai devreme, în timp ce locuitorii din Delhi, cu 20 de ani mai devreme.

[box type=”info” ]

Poluarea fonică, precum cea cauzată de trafic sau de activitățile industriale, se regăsește pe lista celor mai serioase amenințări pentru sănătate. Este asociată cu diverse afecțiuni cardiovasculare, printre care bolile de inimă, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emoții negative ca iritabilitatea, stresul și epuizarea.

[/box]

Într-un clasament realizat în iunie 2016 de Eurostat, capitala României ocupa ultimul loc în ceea ce privește satisfacția locuitorilor față de nivelul de zgomot, aferent anului 2015. 67% dintre respondenți s-au declarat mai degrabă nesatisfăcuți sau total nesatisfăcuți.

zgomot poluare fonica

În studiu, au mai fost incluse 2 orașe din România: Cluj-Napoca și Piatra Neamț. În cazul primului, 52% s-au declarat nemulțumiți de zgomot. În cazul celui de-al doilea oraș, ceva mai mic, doar 24% s-au simțit influențați negativ de poluarea fonică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri