Publicația sciencealert.com a realizat un top al celor mai vizionate filme cu animale, realizate în 2014. De la regele junglei până la țânțari ori șerpi, animalele ne uimesc, fără încetare, cu obiceiurile lor mereu surprinzătoare.
Un pui de elefant se luptă cu 14 leoaice
Înconjurat de 14 lei flămânzi, după ce a fost îndepărtat de turmă, un pui de elefant se luptă pentru supraviețuire. Leii l-au atacat din toate părțile, i-au sărit în spate, l-au rănit, dar puiul de elefant nu s-a dat bătut și a reușit să se adăpostească într-un râu din apropiere. Pare surprinzător cum leii au lăsat să le scape așa o pradă, dar, potrivit lui Christiaan Winterbach, ecologist care lucrează în Botswana și Zambia, leilor nu le place să înoate și se aventurează în traversarea unui râu doar dacă trebuie să-și salveze viața. Pelicula a fost surprinsă de un turist care se afla în safari în Zambia, iar unul dintre ghizii care au asistat la această întâmplare a spus că nu a văzut niciodată așa un luptător care să învingă 14 leoaice.
Un porc spinos învinge de 17 lei flămânzi
Imaginați-vă că sunteți înconjurat în miezul nopții de o haită de 17 leoaice flămânde. Cum ați reuși să scapați cu viață? Puiul de porc spinos din acest video ne dă o lecție tuturor și ne învață că în situații-limită trebuie să-ți păstrezi mereu calmul. Iar mărimea adversarului nu contează, mai ales atunci când ești înarmat cu țepi letali. Scena impresionantă a fost filmată în rezervația Londolozi din Africa de Sud de Lucien Beaumont și s-a terminat cu bine atât pentru porcul spinos, cât și pentru lei. ”Ţepii porcului au cârlige minuscule care se pot înfige în ochii prădătorului”, a spus Beaumont.
Pasărea-liră imită perfect sunetul armelor cu laser
Imaginile au fost surprinse de Wen Hao Lee, undeva în Australia. O pasăre-liră, un mascul, scoate cele mai minunate și amuzante triluri auzite vreodată, care imită perfect sunetul armelor cu laser. Pasărea-liră este o specie rară care trăiește în pădurile din sud-estul Australiei. Sunetele pe care le scot aceste păsări, asemănătoare cu cele ale de pistoalele cu laser, pot fi auzite în timpul sezonului de împerechere, din luna iunie până în august.
În mijlocul celui mai mare șerpar din lume
În fiecare primăvară, în provincia canadiană Manitoba, 75.000 de șerpi cu dungi roșii pe abdomen se adună într-o peșteră de calcar pentru a se împerechea. Este cea mai mare adunare de șerpi din lume care se petrece doar în peștera din Manitoba, ideală pentru acest eveniment, datorită factorilor geologici. Fisurile din peștera de calcar sunt adăposturi perfecte pentru pui, iar mlaștina, plină de broaște, le asigură hrana.
”Şarpele cu două capete”, format din sute de fungi și larve de țânțari
Ceea ce seamănă cu un șarpe în acest film este, de fapt, o masă lipicioasă, formată din sute de ciuperci și larve de țânțari, iar acest lucru se poate observa odată ce imaginea este mărită de zeci de ori. ”Şarpele” face parte din strategia fascinantă de supraviețuire a anumitor specii de țânțari, în perioada în care sunt larve, iar ”creatura” chiar se deplasează în căutare de hrană. Larvele se țin astfel departe de prădători și își asigură hrana.
Priviți o caracatiță care se plimbă pe uscat!
Acest video a fost realizat în 2011, dar rămâne, în continuare, foarte interesant. O caracatiță a fost filmată în rezervația marină Fitzgerald, de lângă San Francisco, în timp ce ieșea la mal și începea să se plimbe pe uscat. Specialiștii susțin că acest comportament nu este însă atât de neobișnuit, așa cum încearcă să susțină anumiți ziariști care fac din această știre una de senzație.
Şoimul care se ia la întrecere cu un parașutist
Dacă vă gândiți că ghepardul este cel mai rapid animal din lume, vă înșelați. În timp ce acești minunați alergători ating viteze de până la 120 de kilometri pe oră, șoimii Peregrine au atins viteze de până la 389 de kilometri pe oră. Steve Leonard, un prezentator BBC și medic veterinar britanic, a filmat un șoim Peregrine în acțiune, pe care l-a cronometrat, în timp ce s-a luat cu el la întrecere în aer. Şoimul a fost antrenat timp de șase luni, iar motivul care l-a făcut să se ia la întrecere cu Leonard, care s-a parașutat dintr-un balon cu aer, a fost o recompensă substanțială sub formă de hrană.
De ce câinii împrăștie stropii de apă când beau, iar pisicile nu
În acest video se poate observa în detaliu de ce câinii fac mai mult zgomot decât pisicile și împrăștie mai mulți stropi atunci când beau apă sau când mănâncă. În timp ce limba pisicilor atinge cu grijă suprafața apei, limba câinilor parcă o străpunge. Pisicile își retrag limba pentru a crea o coloană de apă cu o forță de două ori mai mare decât gravitația. Câinii generează o forță de opt ori mai mare decât gravitația.
Furnicile folosesc o tehnică specială pentru a-și căra hrana
Acest video arată unul dintre obiceiurile furnicilor care nu a mai fost studiat până acum. Un grup de furnici se organizează într-un lanț în formă de margaretă pentru a căra un miriapod spre furnicar.
O lipitoare înghite un vierme-gigant
În acest videoclip puteți vedea cum o lipitoare roșie, care face parte dintre cele mai mari specii de lipitori din lume, înghite un vierme de aproximativ 80 de centimetri în întregime. Întâmplarea a fost filmată pe muntele Kinabalu, de pe Insula Borneo. Specia descoperită recent de oamenii de știință a fost denumită Marea lipitoare roșie.
Citește și:
Ce calificativ are România la protecția animalelor
Pet Friendly, prima platformă online de servicii pentru animale de companie