Energie electrica – Top 10 cele mai dezvoltate state din punct de vedere al performanței energetice

Indicele Global de Performanță Energetică al Forumului Economic Mondial a stabilit o nouă ierahie a statelor din punct de vedere al performanțelor sistemelor energetice naționale, dar și din punct de vedere al impactului acestora asupra mediului. Surprinzător, România se află în prima treime a clasamentului.  

Performanța sistemelor energetice

Raportul din acest an include datele colectate din 127 de țări, pe 18 indicatori care acopere trei domenii-cheie: creșterea economică și dezvoltare (măsura în care arhitectura energetică a unei țări sau provenineța energiei, furnizate și gestionate, susține sau diminuează creșterea economică), impactul asupra mediului și accesul la energie și securitate (măsura în care o sursele de energie sunt sigure, accesibile și diversificat).

Elveția se află în fruntea clasamentului pentru al treilea an consecutiv, urmată de Norvegia și Suedia, țară care, după criza petrolului din perioada 1970, a demarat un program susținut de investiții, fapt care a transformat-o într-una dintre țările cu cele mai mari cote de energie regenerabilă din Europa ( 50% din consumul de energie).

Poziția opt este ocupată de Danemarca, care are un nivel scăzut de intensitate energetică, precum și prețuri competitive.

Franța este  singura țară din G20 în top 10. Acasta și-a accelerat procesul de tranziției energetică în urmare a punerii în aplicare a Acordului de la Paris. Procesul include diversificarea mix-ului său dominat de energianucleară, reducerea emisiilor și consolidarea securității în aprovizionare.

Austria a urcat două poziții în clasament, față de ediția din 2015. Autoritățile și-au asumat o țintă de 34% cota de energie din surse regenerabile până în 2020. În 2014, o treime din consumul final de energie din Austria a provenit din surse regenerabile.

Spania se situează pe poziția a șaptea datorită unor factori precum diversitatae mix-ului energetic și intesintatea energetică scăzută a economiei. Țara a implementat recent o reformă profunda a pieței de energie electrică, care a schimbat în mod fundamental sistemul de remunerare pentru energia din surse regenerabile.

Columbia este prima țară din afara Europei care apare în top 10.  Acesta beneficiază de resurse naturale și este avantajată de faptul că își poate stimula economia oferind energie sigiră la prețuri reduse. Columbia este, de asemenea, un exportator net de energie, care reflectă surplusul de resurse naturale.

Noua Zeelandă coboară pe locul nouă în raportul din acest an (s-a clasat pe locul 4 în 2015). Este a doua țară din afara Europei care apare în clasament și a obținut scoruri bune pentru accesul și securitatea energetică.

Uruguay, locul 10,  a făcut pași mari în performanța sectorului energetic începând cu anul 2009, după ce a formulat o direcție pe termen lung pentru sectorul energetic și a angajat investiții semnificative pentru această tranziție.

Referitor la România, raportul situează țara pe poziția 24. 

spot_img

Ultimele știri