Toni Grecu: Distrugerea padurilor este cea mai mare crima

Fondatorul trupei Divertis nu are un stil de viata pe cat de eco si l-ar dori pentru ca nu are optiuni mai verzi de alimentatie sau transport, dar abia asteapta automobilul electric si legislatie pentru colectarea deseurilor. Afla dintr-un interviu acordat Green Report ce crede Toni Grecu despre mersul cu bicicleta in Bucuresti si ce ar face daca ar fi ministrul Mediului.

Interviu de Alina Coldea
alina.coldea@green-report.ro

Cat de eco considerati ca traiti in prezent?

Nu foarte eco. Mi-as dori sa mananc ecologic, dar nu am destule informatii si destul timp sa caut. La pensiuni agroturistice nu merg ca nu-mi place, produse de la tara nu am de unde procura, dar nici junk food nu consum. Deci, sunt pe undeva pe la mijloc.

In ce priveste produsele locale, consum prea putine fata de cat mi-as dori. Si apoi, nu prea am mare incredere. Ce vand taranii in piata este contrafacut, turcizat, smecherit. Rosiile sunt din seminte olandeze sau italienesti, nici nu conteaza, rezistente la daunatori, dar si complet lipsite de gust, capsunile sunt ca de plastic, iar merele arata bine doar in poze. Daca vrei sa le si mananci s-ar putea sa ai surprize. Ideea de productivitate si prezentare comerciala a pervertit gustul alimentelor care odinioara insemna savoare. Acum savoarea este data de aditivi alimentari. O sa ajungem ca peste salata de rosii sa punem sos cu gust de rosii ca sa obtinem salata de rosii cu gust de rosii. Mare pacat.

La ce ati renunta cel mai greu pentru un stil de viata eco?

Cred ca la masina, desi nu fac drumuri lungi. Chestie de comoditate. Insa, daca s-ar cere as urma regula impusa. Trebuie sa merg pe jos, merg pe jos…

Colectati selectiv?

Ce sa colectez? Fier vechi, sticle goale, materiale plastice, hartie? Ei bine, nu. Din pacate. Este extrem de incomod. Nu am unde le duce daca le-as selecta. Tomberoanele specializate sunt la distanta foarte mare de locul in care stau. Pe de alta parte, modul in care se strange gunoiul la noi este total neecologic. Acolo trebuie facuta schimbarea. Si inca intr-un loc: in legislatie.

Ce parere aveti despre pretul unei “vieti eco”? Se compenseaza costul destul de mare al alimentelor bio cu economiile facute la energie?

Eu cred ca Romania a fost, in saracia ei pana in 1989, o tara eco, care s-a transformat intr-o tara mediu dezvoltata, complet invadata de produse industrializate si aditivate chimic. Functioneaza legea compensatiei: in tarile sarace se consuma putin, dar sanatos, in cele bogate se consuma mult si daunator. Rezulta paradoxul urmator: saracia este sanatoasa. Nu-i straniu? Ganditi-va ca acum sunt oameni in Romania cu varste mici, 15-20 de ani, care nu stiu ca rosiile au alt gust decat cel de iasca pe care il au aceste legume vandute astazi in piete si alimentare.

Aveti masina? V-ati cumpara una eco (hibrid, masina electrica)?

Da, mi-as cumpara. M-am si interesat la un moment dat. Astept cu interes automobilul electric.

Este bicicleta o alternativa pentru romani? Sunteti de parere ca biciclistii au destule facilitati/mijloace?

Ca sa fii biciclist in Bucuresti trebuie sa ai o doaga lipsa. Bucurestiul nu este Amsterdam si nici Paris. Imi place sa merg cu bicicleta, dar nu am pe unde in acest oras atat de rau cu cei care si-ar dori sa calatoareasca altfel decat cu masinile.

Ce parere aveti despre vedetele care se promoveaza ca ecologiste? Ati cunoscut pe cineva care v-a impresionat din acest punct de vedere?

Nu prea am vazut mare lucru in acest sens, dar am apreciat campania de la Realitatea Tv cu impaduririle. Cred ca cea mai mare crima impotriva poporului consta in furtul si distrugerea padurilor acestei tari. Nimeni nu vrea sa opreasca definitiv aceasta nenorocire care va avea urmari tragice pentru generatiile viitoare. Reimproprietarirea oamenilor cu paduri, desi am crezut ca va fi un lucru corect si bun, s-a dovedit a fi un dezastru. Respectivii proprietari , in inconstienta lor, de frica sa nu le mai ia vreodata statul padurile abia primite inapoi, au pus drujba pe ele si le-au culcat la pamant ca sa vanda lemnul pe mai nimic. Aceasta este crima, dar si prostie.

Ce v-ati dori sa schimbati in cazul in care ati avea mandatul de ministru al Mediului?

As interzice cu desavarsire furatul si taiatul padurilor, as interzice campatul si gratarele in alte locuri decat cele strict amenajate, asa cum este in orice tara civilizata si as sanctiona drastic orice tip de poluare.

Ce parere aveti despre initiativele de mediu ale politicienilor?

Daca ideea de protectia mediului ar fi folosita doar in interesul oamenilor si nu ca factor de presiune pentru obtinerea unor avantaje de catre un politician sau altul, ar fi minunat. Din pacate, jocul politic altereaza si polueaza buna intentie. Nadejdea ramane in organizatiile nonguvernamentale. Din nefericire, acestea nu au la dispozitie fondurile si parghiile necesare sa poata lupta pana la capat cu indiferenta si rapacitatea celor care calca in picioare orice norma de mediu pentru profit.

V-a surprins in vreun fel atitudinea fata de mediu a altor natiuni?

Surprins este putin spus. Am vazut ce inseamna grija fata de tot ce este verde in Canada, in SUA si, in mod special, in Elvetia. Acolo nu ai voie sa bati un cui intr-un gard daca nu primesti autorizatie de la mediu. Si e corect asa. In SUA daca vrei sa faci un gratar la marginea unei paduri, intr-un loc neamenajat, te paste puscaria, iar in Elvetia, nu cred ca are rost sa va spun ca, daca astepti intr-o parcare cu motorul pornit si te vede politia nu scapi fara o amenda usturatoare, fiindca poluezi. Tot in Elvetia am fost impresionat de modul in care se colecteaza deseurile, iar in SUA am vazut ceea ce ar trebui sa se intample si la noi. Colectarea gunoiului se face pe categorii in zile diferite, de exemplu luni – gunoiul menajer, miercuri se strang sticlele, iar joi – hartia. La noi, masina de gunoi vine doar o singura data pe saptamana si strange totul, amestecat.

spot_img

Ultimele știri