60 de tone de deșeuri din plastic ajung pe plajele din Bali în fiecare zi, în sezonul ploilor musonice

Plajele din Bali sunt invadate de gunoaie în sezonul ploilor musonice, când vântul suflă de la vest la est. Însă fenomenul, cauzat de vreme, de gestionarea deficitară a deșeurilor și de criza globală de poluare marină, este mai grav de la an la an.

În două primele zile ale anului 2021, plajele din Kuta, Legian și Seminyak din Bali arătau ca după o petrecere cu foarte mulți participanți, în urma cărora au rămas aproximativ 90 de tone de gunoi, în special pahare de unică folosință și doze de aluminiu.

 „Am lucrat din greu pentru a curăța plajele, totuși gunoiul continuă să vină. În fiecare zi mobilizăm personalul, camioanele și încărcătoarele,” a spus Wayan Puja, reprezentant al Agenției de mediu și igienizare din zona Badung, potrivit The Guardian.

Dr. Denise Hardesty, cercetător principal la agenția științifică australiană CSIRO și expert în poluarea globală cu plastic, spune că în prezent se colectează de pe plaje o „cantitate extraordinară” de plastic și că situația se înrăutățește de la an la an.

„Nu este o noutate și nu este surprinzător. Acest lucru se întâmplă în fiecare an și cantitatea de deșeuri a crescut în ultimul deceniu”, a spus Hardesty.

Guvernul indonezian a lansat o strategie națională în aprilie 2020 pentru combaterea „crizei iminente” a deșeurilor de plastic, care afectează mediul marin și economia țării. Hardesty a lucrat cu cercetători în domeniul poluării marine din Indonezia și este unul dintre experții care lucrează cu guvernul Indoneziei la planul său de acțiune.

Hardesty a observat că creșterea cantității de deșeuri din plastic este în concordanță cu creșterea globală a producției de plastic. Plajele din întreaga lume au înregistrat o creștere a cantității de deșeuri, „dar în țările musonice găsim un efect sezonier mult mai puternic”.

O problemă majoră o reprezintă sistemele ineficiente de manipulare a deșeurilor din Indonezia, spune Dr. Gede Hendrawan, șeful centrului de științe oceanice de la Universitatea Udayana din Bali.

„Cea mai mare problemă este că manipularea deșeurilor nu a fost eficientă în Indonezia. Bali tocmai a început să o reorganizeze, de asemenea Java tocmai a început ”, a spus el.

Citește și: 

Insula Bali din Indonezia a interzis plasticul de unică folosință

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri