Reprezentantii celei mai mari retele de toatele ecologice din India considera ca au misiunea de a elibera umanitatea. Pe de o parte, spun ei, existenta toaletelor ecologice elimina riscul aparitiei bolilor si epidemiilor. Pe de alta parte, toaleta ecologica a revolutionat sistemul de curatare a deseurilor umane, care acum ceva timp erau transportate … cu galeata. Si nu in ultimul rand, compania observa ca misiunea ei este aceea de a elibera oamenii de constrangerile nevoilor lor fiziologice.
Bindeshwar Pathak, fondatorul organizatiei de promovare a toaletelor sanitare Sulabh (Convenienta) spune ca si-a luat inspiratia din discursurile despre libertate ale lui Mahatma Gandhi si ca a fost motivat de cele cateva luni petrecute, in anii ’70, intr-o comunitate de vidanjori dar si de un incident din copilarie.
Pathak, care face parte din casta brahmana, isi aminteste ca in copilarie a fost certat aspru de bunica lui, dupa ce a atins o femeie dintr-o casta inferioara. "Mi-a facut un mare scandal pentru asta", isi aminteste amuzat Pathak "si m-a obligat sa inghit baliga de vaca, urina de vaca, nisip si apa din fluviul Gange ca sa ma purific".
Organizatia pe care a fondat-o Pathak a construit 1.2 milioane de toalete in India, care sunt folosite de 10,5 milioane de oameni zilnic.
Dar aceasta este doar o picatura intr-un ocean de necesitati neimplinite ale tarii care ar avea nevoie de 700 de milioane de toalete, care ar impiedica aparitia poluarii solului si apei.
In fiecare an, aproape 400.000 de copii indieni mor de diaree, cauzata de consumarea apei contaminate, conform unor date furnizate de Unicef.
Chiar si in mediul urban, aproximativ 100 de milioane de locuitori nu au toalete adecvate. Cifre oficiale arata ca, in New Delhi, o cincime din cele 14 milioane de locuitori nu sunt conectati la reteaua de canalizare. Unele estimari considera ca de fapt numarul corect este jumatate din locuitori.
In zonele rurale oamenii isi fac nevoile in padure sau, mai rau, langa calea ferata. Femeile folosesc locuri mai retrase, insa aceasta nu face decat sa le expuna pericolului atacurilor sexuale.
Nu-i de mirare, asadar, ca New Delhi va gazdui summit-ul Toilet cu participarea a 40 de reprezentanti internationali, care vor discuta modalitatile de imbunatatire a situatiei sanitare a 2,6 miliarde de oameni la nivel global, un numar pe care ONU spera sa il injumatateasca pana in 2015.
Pathak sustine insa ca a construi toalete cu tevi de canalizare este o operatiune mult prea scumpa si care consuma prea multa apa, de aceea ar fi ineficienta pentru tarile aflate in dezvoltare, care sunt destinatarele a 99% din toaletele necesare.
Pathak promoveaza in schimb toaletele ecologice, care transforma deseurile umane in biogaz care nu emite gaze cu efect de sera si care poate fi folosit in gospodarii pentru electricitate sau gatit.
Foto: tropicalislands.de