Titanic 2010: Ghetarul desprins din Groenlanda ameninta navigatia in Atlantic

Imensul bloc de gheata desprins in urma cu cateva zile dintr-un ghetar al Groenlandei pluteste in deriva in oceanul Arctic, amenintand sa striveasca orice nava sau platforma petroliera intalnita in cale, scrie msnbc.com.

Potrivit cercetatorilor, aisbergul de patru ori cat cartierul newyorkez Manhattan va ajunge in cele din urma in stramtoarea Nares, pe rutele navale, spre insula Baffin si coastele canadiene Newfoundland, asa cum s-a intamplat cu majoritatea bucatilor desprinse din ghetarii Groenlandei.

Prea mare pentru a fi oprit

Ruperea imensului bloc de gheata a ingrijorat autoritatile canadiene, pentru ca ameninta navigatia si exploatarile petroliere din zona. Blocul de gheata desprins ar putea chiar bloca circulatia pe canalele navigabile nord-atlantice.

Exista pericolul unor potentiale ciocniri intre platformele petroliere si ghetar, ceea ce ar putea provoca dezastre de mari proportii.

“Este atat de mare incat nu poate fi oprit”, a declarat Jon-Ove Methlie Hagen de la Universitatea din Olso. Calatoria ghetarului va dura intre unu si doi ani, estimeaza Serviciul canadian de monitorizare a ghetii.

Cel mai mare aisberg din ultimii 50 de ani

Insula de gheata, cu o suprafata de peste 161 kilometri patrati si o grosime de peste 180 de metri, s-a desprins ghetarul Petermann. Oamenii de stiinta sustin ca aceasta este cea mai mare insula de gheata despinsa de Groenlanda in ultimii 50 de ani.

Andreas Muenchow, profesor de oceanografie la Universitatea din Delaware, a declarat ca se astepta ca o insula de gheata sa se desprinda ultimii doi mari ghetari din Groenlanda, deoarece aceasta a tot crescut in ultimii sapte-opt ani, insa nu se astepta sa fie atat de mare.
“Apa dulce din aceasta insula de gheata este echivalenta cu debitul raului Hudson sau al raului Delaware timp de doi ani si ar putea alimenta cu apa toate gospodariile americane timp de 120 de zile”, a declarat Muenchow.

El a adaugat ca este dificil de analizat in ce masura acest eveniment a fost cauzat de incalzirea globala, deoarece cercetatorii au inceput sa monitorizeze temperatura din jurul ghetarilor abia in 2003.
 

Sorina Covrig
Foto: msnbc.msn.com

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri