Avantaje și dezavantaje ale 7 tipuri de lapte vegetal

Obținerea laptelui de vacă are un impact major asupra mediului. Dacă ești în căutarea unei variante de lapte vegetal, citește despre beneficiile asupra sănătății și despre impactul asupra mediului ale șapte tipuri de lapte pe bază de plante.

Avantajele și dezavantajele ale 7 tipuri de lapte vegetal

Oamenii de știință sunt toți de acord că produsele lactate au, în general, un impact negativ asupra mediului. Este nevoie de suprafețe și de cantități mari de pământ, fertilizatori și apă pentru a crește hrana vacilor, de exemplu. În plus, este nevoie de multă energie electrică pentru procesarea laptelui, ambalarea și transportarea în toată lumea a produselor obținute. Iar la toate acestea se adaugă metanul eliminat de bovine, care este mult mai dăunător mediului înconjurător decât dioxidul de carbon.

Dacă aceste date te fac să te gândești să renunți sau măcar să reduci consumul de lactate, un ghid realizat de Inhabitat te-ar putea ajuta să alegi între laptele de migdale, orez, cocos, cânepă, ovăz, soia sau mazăre.

Laptele de soia

Valorile nutriționale ale laptelui de soia este apropiat celui de vacă, deoarece conține mulți macronutrienți, carbohidrați și grăsimi (însă îi lipsesc iodul, vitaminele B, calciul și lactoza).

Soia are, totuși, un impact negativ asupra mediului: necesită suprafețe mari pentru a fi cultivată și sunt folosite multe pesticide (pentru a fi mai rezistentă la condițiile variate de creștere și la dăunători, este deseori modificată genetic). Mai mult, zone întinse din pădurile tropicale din Amazon au fost distruse pentru a face loc culturilor de soia. Dacă laptele de soia îți pare o variantă bună pentru tine, optează pentru brandurile organice.

Laptele de migdale

Deși migdalele conțin grăsimi bune, flavonoide  și proteine, laptele nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate, din simplul motiv că acesta conține doar 2% migdale. Partea bună este că acest lapte are puține calorii, iar multe branduri îl îmbunătățesc cu vitamine și calciu.

Impactul asupra mediului este destul de mare, pentru că migdalele necesită multă apă pentru a crește. În medie, este nevoie de 3,7 litri de apă pentru a crește o singură migdală. Mai mult, cele mai multe culturi de migdalele se află în California, care a suferit secete extreme în ultimii ani.

lapte de migdale

Laptele de cocos

Ca și laptele de migdale, cel de cocos nu are prea multe beneficii pentru sănătate, însă companiile îl fortifică pentru a-l face o variantă sănătoasă și viabilă pentru laptele de vacă. Impactul asupra mediului este foarte mic, pentru că este nevoie de foarte puțină apă, iar copacii de cocos filtrează dioxidul de carbon. Transportul și procesarea nucilor sunt singurele care au impact asupra mediului.

Laptele de orez

Acesta este cel mai apropiat ca textură și gust de laptele de vacă (deși e puțin mai apos). E o variantă bună pentru cei care au intoleranță la lactoză sau alergii la nuci. Poate fi îmbunătățit cu vitamine și calciu, deși este sărac în proteine.

Totuși, orezul necesită multă apă pentru a fi produs, iar varietățile moderne sunt deseori modificate genetic (multe țări le-au declarat nesigure pentru sănătate). În plus, există și riscul contaminării culturilor cu arsenic.

Laptele de cânepă

Există multe beneficii pentru sănătate pe care le are acest lapte. De exemplu, conține multe proteine și acizi grași (aceștia din urmă îmbunătățesc sistemul cardiovascular, mențin colesterolul la un nivel sănătos și fortifică pielea).

Producția de cânepă este destul de prietenoasă cu mediul, pentru că necesită puține pesticide. Cânepa filtrează dioxidul de carbon din atmosferă, iar fiecare parte din această plată este folosită, generând puține deșeuri.

ovaz

Laptele de ovăz

Laptele de ovăz conține vitamina B, dar nu conține la fel de multe proteine și minerale ca alte variante de lapte (totuși, unele companii îi adaugă vitamine). E nevoie de multă energie pentru a obține lapte din ovăz, însă această cereală necesită de șase ori mai puțină apă decât migdalele.

Laptele proteic din mazăre

Probabil cea mai bună variantă de lapte vegetal, laptele de mazăre conține aproape aceeași cantitate de proteine per pahar ca și cel de vacă, precum și omega 3 și calciu. Reprezintă și o opțiune foarte bună pentru consumatorii care vor să protejeze mediul, pentru că mazărea poate crește și fără irigații (necesită de șase ori mai puțină apă decât migdalele), echilibrează în mod natural azotul din sol și reduce nevoia de îngrășăminte artificiale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri