Tintele pe emisii vor inchide noile centrale pe carbune

Planurile de constructie de noi centrale pe baza de carbune in Marea Britanie sunt, din nou, in centrul atentiei, dupa ce autoritatile de mediu au anuntat ca se asteapta ca cele care nu au tehnologii de capturare si stocare a carbonului (CCS) vor fi inchise in viitor, informeaza The Guardian.

Consilierul pe probleme de mediu al guvernului, Jonathan Porritt, a atacat de asemenea planul de construire a pana la opt noi centrale pe carbune in Marea Britanie, avertizand ca in acest fel s-ar distruge credibilitatea programului pentru schimbari climatice al guvernului.

Intr-o declaratie data The Observer, Agentia pentru Mediu a aratat ca orice centrala pe carbune care va fi construita inainte ca programul de stocare si depozitare a carbonului (CCS) sa fie valabil „nu poate submina viitoarele bugete si tinte ale carbonului”. Agentia a mai adaugat ca „acest lucru va insemna ca centralele sa implementeze fortat CCS in viitorul apropiat”.

Agentia nu a specificat cand vor fi obligate companiile sa integreze echipamentele, dar un purtator de cuvant a spus ca programul va trebui sa fie intai aprobat din punct de vedere tehnic, iar acest lucru se va finaliza intre 2020 si 2030.

Pentru a forta centralele sa implementeze CCS, guvernul ar putea sa apeleze la termene limita pentru instalare sau limite dure de emisii, masuri care vor face sa fie mai economica instalarea echipamentelor decat plata emisiilor.

Grupurile de investitii deja s-au plans de contradictia intre tintele guvernului de reducere a gazelor cu efect de sera si planurile de construire a celor mai poluante centrale energetice, spunand ca va fi foarte greu sa se stranga sumele necesare construirii lor.

Studii recente au aratat ca companiile vor implementa sistemul de captare si depozitare numai din motive financiare si asta numai daca taxele pe carbon se vor dubla fata de nivelurile preturilor de astazi.

Ultima amenintare, CCS, va debusola fara indoiala investitorii din cauza riscului de costuri prea mari sau chiar faliment, spune Paul Dickinson, director executiv al Carbon Disclosure Project, care reprezinta investitori cu potential financiar de peste 50 trilioane de dolari si care tin cont de nivelul emisiilor de carbon.

„Exista trei incertitudini care afecteaza investitorii: pentru cat timp pot centralele functiona inainte ca legea CCS sa intre in vigoare, cat va costa instalarea tehnologiei si daca aceasta va functiona corect”, a spus Dickinson.

Porritt a aratat ca proiectul de construire a centralei de la Kingsnorth va pune in pericol cu siguranta promisiunea guvernului de a reduce emisiile cu 60%, mai ales daca va urma construirea si a altor centrale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri