In cadrul parteneriatului pentru reformarea sistemului energetic din Romania, „Cartea alba a energiei”, propus in 2011 de Camera Franceza de Comert Exterior si Industrie (CCIFER), impreuna cu Ambasada Frantei la Bucuresti si consilierii de comert exterior, 3 tinere cercetatoare romane vor derula 3 proiecte de cercetare in domeniul energiei durabile si al eficientei energetice. Ele sunt castigatoarele concursului de burse doctorale, “Viitorii cercetatori si energia durabila”.
“Viitorii cercetatori si energia durabila”, concurs de burse doctorale
Demarat in cadrul unei linii strategice de actiune lansate prin "Cartea Alba a Energiei", “Viitorii cercetatori si energia durabila” este un concurs de burse doctorale in cotutela, care permite tinerilor cercetatori romani, preocupati de subiecte in domeniul energiei durabile sa isi continue lucrarile timp de 3 ani in laboratoare din Franta si Romania. La concurs s-au inscris 11 cercetatori romani.
Cele 3 castigatoare au fost selectate in cadrul concursului “Viitori cercetatori si energie durabila”, derulat incepand cu luna ianuarie 2012. Ele sunt Teodora Cristina Arjoca, cu proiectul “Optimizarea unei masini sincrone cu excitatie hibrida, functionand in regim de generator”; Maria Cristina Muresan, cu proiectul “Gestionarea optima a fluxului de nergie si masa intr-o cladire”, si Simona Bianca Troncea, cu proiectul “Pregatirea unor catalizatori pentru indepartarea poluantilor de tip NOx”.
Competitia, parte din directia de actiune, prevazuta in “Cartea Alba”
“Este o sansa deosebita pentru tinerii romani sa participe la astfel de competitii si sa obtina burse doctorale care le vor permite sa participe activ la promovarea initiativelor dedicate cresterii eficientei energetice si dezvoltarii surselor alternative de energie”, a subliniat Dana Gheorghe, director general al Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica.
Rezultatele competitiei au fost communicate in cadrul unei ceremonii la care au participat Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Bruno Roche, presedintele Camerei de Comert si Industrie Franceze din Romania, si Dana Gheorghe, director general al Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica.
“Concursul ”Viitori Cercetatori si Energie Durabila” face parte din directia de actiune prevazuta in "Cartea Alba a Energiei" referitoare la cresterea eficientei energetice. Acest proiect are drept scop promovarea initiativelor dedicate cresterii eficientei energetice si dezvoltarii surselor alternative de energie, fiind un prilej de promovare a dezbaterii asupra legaturilor existente intre cercetare si inovatia aplicata in domeniul energiei in Romani”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la Bucuresti.
5 companii franceze cofinanteaza bursele
Cinci companii au contribuit la cofinantarea acestor burse. Acestea sunt BRD-Groupe Societe Generale, GDF SUEZ Energy Romania, KPMG Romania, Lafarge Romania et Veolia Environnement, prin companiile Dalkia Romania si Apa Nova Bucuresti. Finantarea este realizata in parti egale, cate 38.000 de euro de fiecare parte, si reprezinta o treime din totalul burselor acordate.
Pe langa promovarea energiei regenerabile, expertii care au contribuit la realizarea ”Cartii” au pus un deosebit accent pe economisirea energiei, ca un pas important in relansarea energetica a Romaniei.
„Cartea Alba” si cele 10 masuri pentru dezvoltarea sectorului energetic
„Cladirile publice si private sunt mari consumatoare de energie, iar acest lucru se intampla din cauza lipsei izolarii termice ori a materialelor de constructie utilizate. Pierderile de energie sunt platite de consumator si, nu in ultimul rand, au un impact negativ asupra mediului. Unul dintre punctele noastre de interes exprimate in <Cartea Alba a Energiei> il reprezinta eficienta energetica care presupune consumul unei cantitati cat mai mici de energie, iar in acest sens am pregatit un pachet de masuri”, sublinia, in urma cu 1 an, Yvonnick David, vicepresedintelui CCIFER, la lansarea “Cartii Albe a Energiei”.
„Cartea Alba” si cele 10 masuri pentru dezvoltarea sectorului energetic reprezinta rezultatul unui proiect demarat in 2010, iar grupul de lucru, organizat in functie de specializari, a analizat situatia din Romania si pe cea din UE si a propus masuri pentru diminuarea costurilor pentru consumatori, scaderea emisiilor de gaze si a consumului de combustibil, atragerea de investitii pe termen lung, dezvoltarea energiilor regenerabile si a sectorului energetic din Romania.