Timisoara nu se mai vede de praf si poluare

Valorile maxime ale particulelor poluante in atmosfera au fost depasite de 46 de ori in acest an, la Timisoara, in conditiile in care limita maxima admisa de Comisia Europeana este de sapte depasiri pe an, au anuntat reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului Timis.

Prefectul de Timis, Mircea Bacala, a convocat azi o sedinta in cadrul campaniei de informare in vederea punerii in aplicare a Programului Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului in judet, transmite Mediafax.

"Situatia este grava", a declarat in cadrul sedintei Alina Caluseriu, seful Serviciului de Implementare Politici de Mediu din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Timis. Potrivit acesteia, cele mai multe depasiri ale pulberilor in atmosfera au fost constatate in cursul lunii iulie, la statiile de monitorizare de pe Calea Sagului si de pe Calea Aradului, ambele aflate pe rutele de intrare sau iesire din municipiu.

Conform reprezentantului Agentiei pentru Protectia Mediului, din cauza acestor depasiri România risca sanctiuni financiare de zeci de mii de euro pe zi si chiar incetarea calitatii de stat membru al UE.

"Sanctiunile sunt financiare si le decide Curtea Europeana de Justitie si bineinteles ca au diferite elemente de stabilire a cuantumului amenzii. Penalitatile se pot aplica pe zi si, din jurisprundenta celorlalte state, amenzile sunt foarte consistente: zeci de mii de euro pe zi. Sanctiunea majora ce poate fi aplicata de Curtea Europeana de Justitie e aceea de a inceta calitatea de stat membru pentru nerespectarea tratatului de aderare", a adaugat Alina Caluseriu.

Santierele si miristile incendiate au facut aerul irespirabil

In cadrul aceleiasi intâlniri, seful Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies, a afirmat ca, din cauza acestor depasiri, Primaria Timisoara a fost sanctionata cu avertisment, iar municipalitatea, la rândul sau, a sanctionat mai multi agenti economici.

Pe de alta parte, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bere, a declarat, in cadrul aceleiasi sedinte, ca motivele depasirii acestor indicatori sunt santierele deschise in oras, drumurile de pamânt, accesul cu basculante, dar si faptul ca in luna iulie centura de ocolire a orasului a fost inchisa.

El a precizat ca un alt motiv il reprezinta incendiile de miristi.
"Primaria Timisoara a cerut Agentiei pentru Protectia Mediului sa fie intrerupta temporar monitorizarea calitatii aerului pâna la finalizarea santierelor din oras", a precizat Bere.

In replica, Alina Caluseriu a spus ca "aceasta nu este o solutie", deoarece statiile de monitorizare a pulberilor de praf sunt legate la sistemul online de la Agentia Europeana pentru Protectia Mediului.

O singura amenda

Pe de alta parte, reprezentantul Serviciului de Salubrizare din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Puscas, a afirmat ca printre solutiile luate de municipalitate pentru micsorarea cantitatilor pulberilor de praf din atmosfera este spalarea principalelor artere din oras, dar aceasta procedura va fi oprita in 31 august, din lipsa de fonduri.

Reprezentantii municipalitatii au afirmat ca in cadrul procedurilor de control Primaria Timisoara a verificat, in luna iulie a acestui an, 18 societati care au lucrari edilitare de infrastructura, precum si cinci santiere, dar a fost data o singura amenda.
Comisia Europeana (CE) a solicitat, la finele lunii iunie, României, Greciei si Belgiei sa implementeze in totalitate regulile europene privind calitatea aerului, prin limitarea excesului de particule poluante PM10, statele având doua luni pentru a se conforma, altfel vor fi chemate in fata Curtii Europene de Justitie.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri