Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha a sfătuit populația să facă dușuri mai scurte, să se spele mai repede pe dinți și să oprească robinetele, cu scopul de a economisi apă. Nordul și centrul țării sunt afectate de o secetă care se va agrava în următoarele luni.
„Vă rugăm pe toți să economisiți apa. Opriți robinetele. Folosiți mai puțină apă”, a transmis prim-ministrul, potrivit Reuters. „Reduceți timpul de spălat pe dinți și dușurile cu un minut.”
Săptămâna trecută, autorităţile din Bangkok au anunţat că apa de la robinet din capitală devine salină, pe măsură ce apa mării pătrunde în bazinul râului Chao Phraya, principala sursă de apă pentru centrul Thailandei.
„Seceta a început mai devreme în acest an și afectează atât apa pentru agricultură, cât și pe cea pentru băut”, a spus Surapong Sarapa, șeful agenției meteo. „Mai multe părți din țară ar putea afectate, față de anii trecuți.”
Din cauza nivelului scăzut al râului Chao Phraya, autoritățile au cerut agricultorilor din unele provincii din apropiere să nu cultive orez în extra sezon. 11 milioane, din cei 69 de milioane de locuitori, lucrează în industria agricolă.
Jumătate dintre rezervoarele mari ale țării au mai puțin de 50% din capacitate, arată date transmise de Departamentul de Irigații către Bloomberg. Guvernul thailandez va aloca 100 de milioane de dolari pentru foraje şi conducte pentru a extrage apă din subteran şi a face astfel faţă secetei.
Sezonul secetos a început în Thailanda în noiembrie şi durează de obicei până în aprilie, deşi autorităţile estimează că anul acesta ar putea dura până în iunie.
Autorităţile au declarat secetă în 14 provincii în regiunile agricole din centrul, nordul şi nord-estul ţării. Deși experții spun că aceasta este cea mai gravă secetă din Thailanda din ultimii 40 de ani, meteorologii anunță că aceste condiții s-ar putea agrava în următoarele câteva luni.