Update-uri – Conferința CIRCULAR

Economia circulară, provocarea secolului 21

 

Cei mai importanți responsabili pe probleme de mediu din Europa și România se vor reuni în cadrul „CIRCULAR“ pentru a discuta despre necesitatea implementării economiei circulare. Economia circulară este un concept puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioadă în Parlamentul European. Aceasta este și provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie și materii prime, în care deșeurile rezultate să aibă destinații precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirală ciclică a reutilizării.

 

UPDATE 14:50 – Ninel Lazăr, expert mediu și project manager Green Business Index – Noua legislație la nivel european nu este o legislație care vizează managementul deșeurilor, ci o legislație care vizează managementul resurselor. Asistăm așadar la o schimbare fundamentală de optică.

 

UPDATE 14:40 – Constantin Damov, co-fondator și group adviser Green Group – În România, problema este colectarea, nu reciclarea. În industria de reciclare a electronicelor, a sticlei, a maselor plastice și a hârtiei, am ajuns să importăm, îndeplinind ținta multora dintre țările din Vest.

 

UPDATE 14:30 – Marinela Dracea, Director Executiv al Patronatului din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România – În ultimii 10 ani, producătorii de ciment au investit peste 80 de milioane de euro pentru a crea sisteme de co-procesare a deșeurilor. Astfel, a co-procesat 1,5 milioane de tone de deșeuri, economisind 1 milion de tone de combustibili fosili și scăzând cu tot atât emisiile de gaze cu efect de seră.

 

UPDATE 14:25 – Ilie Bolojan, Președintele Executiv al Asociației Municipiilor din România – Trebuie să se creeze cadrul legal ca să se poată stimula taxarea deșeurilor în funcție de volum sau de greutate. De asemeni, trebuie să se slăbească forța grupului de companii de salubrizare în relația cu Ministerele, cu Parlamentul României și cu autoritățile locale, care până acum a funcționat ca un fel de factor de menținere a actualului sistem.

 

UPDATE 14:15 – Începe cea de-a doua dezbatere a conferinței –  „Cum ajungem la o colaborare reală și eficientă între autoritatea locală și jucătorii implicați în domeniul gestiunii deșeurilor?”

 

UPDATE 13:00 – Doina Catrinoiu, Vicepreședinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului – ANPM are în vedere modificarea legislației (privind raportarea – n.r.) și de asemenea crearea unei platforme care va permite accesul Ministerului Mediului și Gărzii de Mediu la date de interes privind raportarea.

 

UPDATE 12:50 –  Adrian Gearâp, Președinte Administrația Fondului pentru Mediu – Am finanțat cu peste 120 milioane de lei 55 de proiecte de management al deșeurilor. Nu au fost finanțate programe de colectare, care să impacteze cetățeanul. Au fost proiecte de reciclare.

 

UPDATE 12:35 – Prima dezbatere a conferinței „Cum facem să jucam toți după aceleași reguli?”. Dezbaterea are loc pe o scenă rotativă. Autoritățile centrale răspund întrebărilor prestabilite de industriile de reciclare, colectare, salubritate și generatorii de deșeuri.

 

UPDATE 11:35 – William Vermeir, Președintele EXPRA și Director General FOST PLUS – Costul de refolosire a deșeurilor ca materie primă secundară nu este mai mare decât costul colectării și gestionării lor.

 

UPDATE 11:25 – William Vermeir, Președintele EXPRA și Director General FOST PLUS – În ceea ce privește raportarea deșeurilor de ambalaje, sistemele de raportare diferă de la o țară la alta și chiar de la un producător la altul. De aceea, avem nevoie din partea Europei nu doar de legislație, ci și de suport în armonizarea și implementarea acesteia.

 

UPDATE 11:15 – William Vermeir, Președintele EXPRA și Director General FOST PLUS  Pentru a avea o economie circulară, avem nevoie de un parteneriat între politicieni, antreprenori și consumatori, dar și de o legislație echilibrată.

 

UPDATE 11:00 – Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România – Referitor la colectarea deșeurilor diferențiat, poate că la români modelul cu 3 lăzi colorate nu merge. Hai să ne uităm și la modelul oamenilor săraci care colectează deșeuri. S-ar putea să învățăm foarte multe despre cum sunt căile noastre pentru viitor în acest domeniu.

 

UPDATE 10:55 – Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România – Nu există un model cultural care să susțină un business de reciclare în România.

 

UPDATE 10:50 – Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România – Trebuie să convingem mediul de afaceri că protecția mediului nu mai înseamnă doar costuri, ci va însemna valoare adugată.

 

UPDATE 10: 45 – Mesajul Elisabettei Capanelli, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria

 

UPDATE 10:42 – Giovanni La Via, Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) a Parlamentului European – Cer autorităților române să colaboreze cu noi. Doar împreună putem avea o legislație mai bună în ceea ce privește economia circulară.

 

UPDATE 10:40 – Giovanni La Via, Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) a Parlamentului European – Nu putem vorbi de protectția mediului fără protecția operatorilor economici. Trebuie să lucrăm în beneficul cetățenilor și al mediului în același timp. În Europa sunt zone unde nu se percep taxe pentru colectarea deșeurilor, deoarece valoarea acestora este mai mare decât aceea a serviciului de salubritate.

 

UPDATE 10:35 – Giovanni La Via, Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) a Parlamentului European – România are o rată de reciclare de 3 – 4%. Este o rată extrem de scăzută. Cheltuielile pentru deșeuri în România sunt mai mici decât în UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deșeurile.

 

UPDATE 10:30 – Giovanni La Via, Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) a Parlamentului European – Noua propunere  se va afla în dezbarere timp de un an. După aceea vom începe procesul legilativ. Consiliul și Parlamentul vor lucra separat pentru a veni cu două variante la propunerea inițială. În urma acestui „trialog” vom avea o variantă oficială care va fi publicată în Monotorul Uniunii Europene.

UPDATE 10:25 – Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – România este o țară responsabilă. Vom atinge țintele asumate prin tratatul de aderarea. România trebuie să atingă conceptul Deșeuri Zero.

 

UPDATE 10:20 – Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Recilarea resurselor va crea în Europa 2 milioane de locuri de muncă. Economiile făcute vor fi de 600 de miliarde de euro.

 

UPDATE 10:15 – Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – În Europa sunt produse anual 3 miliarde de tone de deșeuri și doar 36% sunt reciclate.

 

UPDATE 10:10 – Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor –  Modul în care noi vom înțelege că deșeurile pe care le producem reprezintă o risipă de resurse  este că aceste resurse nu sunt inepuizabile. Acest consum de resurse poate duce ca în 2030 să consumăm cât pentru două planete.

 

9:45 – Lucrările conferinței „CIRCULAR” au început.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri