Termocentralele Mintia și Paroșeni continuă să funcționeze fără autorizație de mediu, deși Garda de Mediu le-a suspendat activitatea

Garda de Mediu a anunțat că a dispus încetarea activității termocentralelor de la Mintia și Paroșeni pentru că nici una din cele două unități energetice nu s-au conformat normelor legale de mediu, însă conducerea Complexului Energetic Hunedoara a contestat decizia în instanță.

Termocentrala Mintia
Termocentrala Mintia

Potrivit Bankwatch România, Autorizația Integrată de Mediu pentru unitățile de la Paroșeni a expirat în 2010, iar lucrările pentru instalarea sistemelor de desulfurare a gazelor de ardere nu sunt terminate nici după patru ani de când Banca Europeană de Investiții a asigurat finanțarea acestora. De asemenea, termocentrala de la Mintia  funcționează fără autorizație de mai bine de un an, însă managerul complexului energetic Constantin Jujan nu vede vreo soluție pentru intrarea în legalitate din cauză că ar fi nevoie de vreo 80 de milioane de euro.

”Termocentralele pe cărbune sunt cea mai importantă sursă de poluare la ora actuală din România, de aceea este necesară o monitorizare atentă a emisiilor și siguranța că se respectă legile. Cerem pe această cale conducerii Complexului Energetic Hunedoara să suspende activitatea termocentralelor care de mai mulți ani funcționează în afara legii, provocând un impact negativ semnificativ social și de mediu” a spus Ionuț Brigle, coordinator de campanii al Bankwatch România.

Cele două termocentrale fac parte din Complexul Energetic Hunedoara, alături de patru mine de huilă: Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.  Pe lângă finanțarea BEI, Complexul Energetic Hunedoara a mai primit și de la guven un ajutor de stat în valoare de 167 milioane lei. Acest ajutor de stat s-a acordat printr-o Ordonanță de Urgență în 14 aprilie 2015 și prevede achiziționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din banii contribuabililor.

Deși ajutorul de stat se autointitulează ”de salvare a societății” și având în vedere că majoritatea angajaților lucrează în diviziile miniere, totuși o mare parte a huilei este importată.

Citește și:

Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure

Bankwatch oprește defrișarea a 22 de hectare de pădure în Gorj

Greenpeace România solicită respingerea unui proiect de hotărâre privind finanțarea exproprierilor pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord

Pădure de 80 de hectare salvată de la defrișare în județul Gorj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri