Termitele devin urmatoarea sursa pentru producerea de biocombustibil

O termita pare o solutie ciudata cand vrei sa rezolvi criza energiei din lume, dar oamenii de stiinta cred ca organele interne ale insectelor reprezinta cheia pentru biocombustibili mai buni si mai ieftini, informeaza Reuters.

Cercetatorii au spus in aceasta saptamana ca au identificat un rezervor bogat in enzime de lemn digerat eliminat de bacteriile care traiesc in burtile termitelor. Procesul eficient pe care termitele il folosesc pentru transformarea lemnului in mancare ar putea intr-o zi sa fie folosit in fabrici, pentru transformarea lemnului in combustibil, alternativa la culturile precum cele de porumb.

Descoperirea a venit ca urmare a analizelor bacteriilor din capatul tubului digestiv al nasutitermelor, specie de termite din Costa Rica, analize publicate in revista Nature.

Pretul in crestere al petrolului si schimbarile climatice au declansat un boom al biocombustibililor, produsi din surse regenerabile ca zahar, porumb sau soia. Dar producerea de substituenti ai benzinei din lemn, o sursa tare de biomasa, s-a dovedit pana in prezent evaziva.

Termitele, care au un apetit vorace pentru lemn si care cauzeaza mari pagube caselor din toata lumea, nu au probleme cu duritatea lemnului. De fapt, intestinele lor sunt bioreactori incredibil de eficienti, sau camere de procesare chimica. Acum secretul convertirii lemnului in hidrati de carbon incepe sa fie descifrat de oamenii de stiinta de la Departamentul de Energie al Statelor Unite si Institutul de tehnologie si Biotehnologie din California.

Falk Warnecke si colegii sai au folosit o scala industriala de secvente ADN care a aratat ca organele interne ale termitelor contin o cantitate enorma de gene bacteriene care sunt responsabile pentru producerea unor enzime necunoscute pana in prezent.

Urmatorul pas va fi stabilirea rolului precis al acestor enzime si sintetizarea lor pentru folosirea in crearea de scheme care pot converti lemnul in biocombustibili ca hidrogen sau etanol. Potentialul este considerabil, datorita eficientei intestinelor termitelor, care pot, teoretic, sa transforme o foaie de hartie in doi litri de hidrogen, conform lui Andreas Brune, de la Institutul Max Plack pentru Microbiologie Terestra din Germania.

"Alimentele sunt transformate in combustibil in loc sa ajunga la oamenii care au nevoie de ele. Daca putem face etanol din deseuri de alimente, aceasta ar fi clar o metoda mai buna", a declarat Brune.

Foto: reuters.com

spot_img

Ultimele știri