Temperaturile globale în creștere ar putea depăși limita umană de rezistență până la sfârșitul secolului

Temperaturile globale extreme ar putea depăși limitele termice ale corpului uman până la sfârșitul secolului, conform unui nou studiu.

În locuri ca sudul Asiei și Golful Persic, oamenii îndură deja temperaturi de până la 54 de grade Celsius. Conform lui Tom Matthews, cercetător climatic la Universitatea Loughborough, aceste regiuni ar putea deveni în curând nelocuibile.

Valurile de căldură legate de schimbările climatice prezintă un risc global crescut de sănătate

Când temperaturile depășesc 35 de grade Celsius, corpul se bazează pe transpirație pentru a își regla temperatura internă. Cu toate acestea, când temperatura termometrului umed, care indică abilitatea umidității de a se evapora, depășește 35 de grade Celsius, transpirația nu se mai poate evapora, iar corpul uman nu se poate răcori suficient pentru a supraviețui mai mult de câteva ore.  

„Fără un mod de a disipa căldura, temperatura noastră internă crește, indiferent de cât de multă apă bem, cât de multă umbră căutăm sau cât de mult ne odihnim.”, a explicat Matthews.

El a adăugat că anumite regiuni, care sunt unele dintre cele mai dens populate de pe glob, ar putea depăși această limită până la sfârșitul secolului. Există deja dovezi că asemenea temperaturi sunt înregistrate în sud-vestul Asiei.

Traiul în asemenea condiții poate fi posibil dacă este menținută electricitatea, însă în caz că vor avea loc pene de curent, consecințele ar putea fi devastatoare.

ONU: Căldura extremă ar putea duce la pierderea a 80 de milioane de locuri de muncă în următorul deceniu

Țările care vor înregistra cele mai mari creșteri ale căldurii umede sunt deseori cele mai puțin pregătite pentru a înfrunta problema. Acest fapt ar putea duce la migrații în masă, iar căldura s-ar putea transforma într-o problemă globală.

„Provocările viitoare sunt dezolante. Adaptarea are limitele ei. Trebuie așadar să menținem o perspectivă globală asupra căldurii și să căutăm un răspuns global, reducând emisiile de gaze cu efect de seră pentru a menține limitele de încălzire stabilite la Paris. În acest mod, avem cea mai mare șansă de a evita căldura letală – acasă și peste hotare.”, a declarat Matthews.

spot_img

Ultimele știri