Temele abordate de Romania la Rio+20

Stimularea investitiilor verzi, tehnologiile verzi, colaborarea mai stransa cu ONG-urile de mediu, sprijinirea Republicii Moldova sau regiunea Marii Negre se numara printre subiectele abordate de ministrul mediului, Rovana Plumb, la Rio de Janeiro, in cadrul Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20), desfasurata intre 20 si 22 iunie 2012.

Tehnologiile verzi si colaborarea cu ONG-urile, prioritare

Ca participant la masa rotunda cu tema “Implementarea concluziilor conferintei”, Rovana Plumb a declarat ca “cel mai important element pentru dezvoltarea economiei verzi este identificarea actiunilor care sa ne ajute sa realizam crestere economica verde, durabila, decuplata de folosirea nesustenabila a resurselor”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor.

“Trebuie sa ne concentram asupra schemelor de investitii verzi pentru promovarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a managementului durabil al padurilor si apei, pe gestionarea deseurilor, pe construirea de locuinte eficiente enrgetic. Trebuie sa dezvoltam si sa imbunatatim cadrele legislative nationale privind tehnologiile verzi, cu stimulente si facilitati care sa sutina inovarea. Colaborarea mai stransa cu partenerii sociali si organizatiile neguvernamentale de mediu trebuie sa devina o prioritate a politicii de mediu”, a declarat, la Rio+20, Rovana Plumb.

Sprijin pentru participarea Romaniei la “Capitala verde a Europei”

Trecerea la economia verde a fost tema dominanta si in cadrul intalnirii bilaterale cu Staffan Nilsson, presedintele Comitetului Economic si Social European (EESC). Rovana Plumb a subliniat ca ministerul pe care il conduce este in discutii avansate cu Banca Mondiala pentru a dezvolta un studiu cu privire la trecerea catre o economie verde cu emisii reduse de carbon, lucru care ar crea baza pentru viitoarele decizii cu privire la tinta de reduceri de emisii.

In acelasi timp, ministrul mediului a solicitat presedintelui EESC sprijin pentru desemnarea unui oras din Romania care sa participe in anul 2015 la selectia pentru “capitala verde” a Europei.

Romania, un rol mai activ in regiunea Marii Negre

Subiectul initiativei regionale Sinergia Marii Negre a fost, de asemenea, abordat, ministrul Rovana Plumb insistand asupra faptului ca Romania doreste sa-si asume un rol mai activ in aceasta privinta, un prim semnal in acest sens urmand a fi dat la Conventia Ramsar desfasurata in luna iulie la Bucuresti.

Rovana Plumb a participat si la doua reuniuni bilaterale cu ministrii omologi din Polonia si Italia. Principala tema de discutie avuta in vedere cu ministrul polonez Marcin Korolec s-a axat pe pregatirea agendei Consiliului Informal de Mediu de la Nicosia, din perioada 6 – 8 iulie 2012, organizat cu ocazia preluarii presedintiei rotative a UE de catre Cipru.

Cu ministrul mediului din Italia, Corrado Clini, discutiile s-au axat pe managementul zonei costiere a Marii Negre. La solicitarea ministrului Plumb, ministrul Clini va transmite la Bucuresti legislatia italiana aferenta domeniului.

Colaborare pe mediu, intre Romania si Republica Moldova

Rovana Plumb a avut o intalnire bilaterala si cu vicepremierul Republicii Moldova, Mihai Moldovanu, si cu ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, in cadrul careia s-au agreat termenii de colaborare dintre autoritatile de mediu din cele doua state.

Au fost discutate, de asemenea, prioritatile pentru perioada imediat urmatoare, in primul rand operationalizarea programului Fast Start Finance, prin care Romania acorda asistenta financiara Republicii Moldova in domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Rovana Plumb a precizat nevoia crearii unui comitet de lucru la nivelul Ministerul Mediului si Padurilor, format din specialisti ai ambelor ministere, care sa asigure asistenta tehnica pentru Republica Moldova in domeniul mediului, inclusiv cu scopul pregatirii pentru procesul viitor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Mihaela Pavnutescu

Comentariile tale pot fi postate aici
 

spot_img

Ultimele știri