Ninsoarea din weekend a perturbat traficul pe mai multe drumuri nationale si judetene din tara, echipajele Politiei Rutiere fiind nevoite sa intoarca din drum, pe anumite tronsoane, autoturismele neechipate corespunzator pentru deplasarile pe timp de iarna.
Un autocar cu copii care mergea spre Pestera Dambovicioara a ramas sambata blocat in zapada, pe DN 73. Copiii au fost dusi la o pensiune din Dambovicioara, iar ieri au ajuns la casele lor.
Porturile Constanta si Midia au fost si ele inchise sambata din cauza vantului care a suflat in larg cu peste 80 km/ora.
Valea Prahovei si Brasovul sunt troienite! A nins fara oprire ore in sir, si imediat au aparut si problemele in trafic. S-au format cozi de cativa kilometri si au avut loc si tamponari. Turistii ar fi avut de ce sa se bucure, dar asta numai daca au trecut cu bine de incercarile de pe sosea si au ajuns la destinatie. Interventia drumarilor era aproape inutila, din cauza ninsorii puternice si a viscolului.
In judetele Harghita si Maramures, pe mai multe drumuri s-a circulat cu dificultate din cauza zapezii care avea, pe alocuri, 30 de centimetri. Pe sase drumuri din Harghita s-a circulat sambata in conditii de iarna, iar ieri localnicii au avut de suportat temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Cele 45 de utilaje scoase de drumari pe traseu abia au facut fata.
In Pasul Gutai din judetul Maramures, stratul de zapada a ajuns pana la 25 de centimetri. Un copac a cazut sub greutatea zapezii, iar ieri se circula cu dificultate pe DN 18, care face legatura intre Baia Mare si Sighetul Marmatiei.
In Pasul Bucin, din Harghita, zapada a ajuns, sambata noapte, sa masoare peste 30 de centimetri, iar pe drumurile nationale din zonele inalte ale judetului s-a circulat cu greutate. Pe DN 13 B masinile de deszapezire nu au facut fata.
Probleme din cauza zapezii sunt si pe DN 13 A, DN 13 B Praid – Bucin – Gheorgheni, in trecatoarea Creanga pe DN 15 spre Borsec, in pasul Pangarati si pe varful Harghita, pe DN 13 A. Si in zona Lacu Rosu ningea, iar pe DN 12 C se circula cu greutate.
Risc de avalnasa
Meteorologii au anuntat ca exista risc de avalansa in muntii Bucegi si Fagaras, mai ales in cazul supraincarcarii cu schiori sau turisti. Dupa zapada cazuta in ultimele zile, la Balea Lac stratul de nea este de aproximativ jumatate de metru, iar la Vf. Omu si Sinaia masoara peste 30 cm.
Vremea va fi deosebit de rece la munte, va continua sa ninga, iar vantul va fi puternic, viscolind sau spulberand zapada.
Meteorologii atrag atentia ca, la peste 2.000 m altitudine, temperaturile minime pot cobori pana la -20 grade C, iar maximele nu vor depasi -9 grade. In statiunele de pe Valea Prahovei, vremea va fi, de asemenea, deosebit de rece, cu temperaturi maxime cuprinse intre -9 si -5 grade C.