Spuneti-le cum vreti: cismele, tasnitori…. Exista de cand au aparut retelele de alimentare cu apa a oraselor. Par imbietoare cand ti-e sete, mai ales in zilele caniculare, dar daca stai sa te gandesti de doua ori parca nu prea iti mai fac cu ochiul. Desi putine, instalatiile de acest tip din orasul Ploiesti sunt curatate abia o data pe luna. Cu toate acestea, autoritatile ne asigura ca apa este buna de baut.
Variantele gratuite de a te racori in oras sunt destule de putine. Rareori, trecatorul mai da de cate o tasnitoare functionala. Pe cele cateva care au mai ramas, in special in zonele de promenada, autoritatile au ales sa le conserve. Astfel, o lista cu cismelele aflate in administrarea ADPP indica locatii precum: Parcul Mihai Viteazu, str. Caliman de la Sala Sporturilor Olimpia, Statia RATP 13 decembrie de pe bulevardul Independentei, Parcul Aurora Vest (strada Minerva), Strada Cameliei-Arinului si Aleea Prislop. Ar mai fi una la Halele Centrale, pe strada General Vasile Milea, insa este temporar scoasa din uz, pe motive tehnice, urmand sa fie repusa in functiune candva, luna aceasta, asa cum se arata in adresa primita din partea ADPP Ploiesti.
Desi au existat mai multe astfel de instalatii in tot orasul, multe dintre ele au fost desfiintate. Motivul l-ar putea constitui… nenorocul de a se afla in locatii unde era necesar un debit mai mare de apa. Este cazul cismelei de pe strada Baraoltului care a fost inlocuita cu… un hidrant, incepand cu octombrie 2007.
100.000.000 de lei vechi
Pentru alimentarea celor sapte tasnitori ramase in stare de functionare in municipiu e nevoie de numai doua pompe de apa, localizate in zonele Dealu Mare si Cimitirul Eroilor Sovietici, pompe pentru al caror consum, contorizat bineinteles, plateste ADPP-ul. Anul trecut, in perioada de funtionare a instalatiilor (1 mai-30 noiembrie 2007), ADPP a achitat firmei Apa Nova 9.998 de lei pentru cei 3.976 metri cubi consumati. Aceasta informatie necesita cateva precizari: „pentru cismelele din locatiile Republicii, Hale si 13 Decembrie se achita si canalizarea”, se arata in acelasi comunicat. Urmatoarea verificare a cismelelor tip sanitas va fi facuta la jumatatea acestei luni.
Recomandate sa fie?
Cu riscul de a face campanie firmelor care imbuteliaza apa minerala, celor insetati le spunem ca… potrivit reprezentantilor Apa Nova, „cismelele sunt racordate la sistemul municipal de alimentare, neexistand nici o diferenta intre apa de la robinetul de acasa si cea de la tasnitori”. Asta inseamna ca aceeasi cantitate maxima de clor curge si intr-o parte, si intr-alta. La asta se adauga aspectul jalnic al multora dintre bazinele cismelelor, pentru care de vina sunt, e drept, si unii ploiesteni, dar si autoritatile care isi amintesc destul de rar de reconditionarea lor.
Pentru mai multe informatii viziteaza Telegraful de Prahova