Taxarea suplimentara a sectorului energetic pune in pericol investitiile

Frank Hajdinjak, presedintele Consiliului Director ACUE

Reprezentantii societatilor de utilitati din sectorul energetic reproseaza Guvernului lipsa de comunicarea si instituirea unor taxe in mod arbitrar, fara a consulta in prealabil operatorii din aceasta piata.

Astfel, incepand cu 1 februarie 2013 Guvernul vrea sa instituie o taxa  pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si a gazului metan. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport.

Ne exprimam surprinderea ca operatorii pietei de energie nu au fost consultati in prealabil asupra unei astfel de intentii. In acest moment analizam consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiilor membre ACUE. Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice”, au declarat reprezentantii Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energiei (ACUE).

De la aplicarea acestei taxe vor fi exceptati distribuitoarii de energie electrica sau gaze naturale care au un numar de clienti mai mic de 100.000.

De asemena, in nota de fundamentare se estimeaza ca prin aplicarea acestei taxe statul va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei, respectiv 295,7 milioane de lei anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

Toate companiile din domeniul distributiei de gaze naturale si energie electrica au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii in baza carora statul incaseaza redevente. In consecinta, se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca. (…) din 2009, ANRE a inghetat tarifele la distributie si nu le-a indexat nici macar cu rata inflatiei, decizie care a redus semnificativ veniturile distribuitorilor de gaze naturale si energie electrica”, au mai spus reprezentantii ACUE

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.

Proiectul de Ordonanta se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finatelor Publice timp de 10 zile.

spot_img

Ultimele știri