Taxa suplimentara pe depozitarea deseurilor la groapa

Ministerul Mediului ia in calcul introducerea unei taxe pe depozitarea deseurilor, in functie de cantitate si de gradul lor de sortare, a declarat astazi Ionut Georgescu, directorul Directiei Gestiunea Deseurilor din Ministerul Mediului, cu ocazia seminarului "Prevenirea, primul pas in ierarhia deseurilor", organizat de EcoRom Ambalaje. Oficialul a adaugat ca banii ar urma sa mearga catre Administratia Fondului pentru Mediu, care sa ii investeasca in stimularea tehnologiilor curate.

Deja, cinci judete au inceput, din lunile decembrie si ianuarie, sa aplice taxe diferentiate la groapa de gunoi pentru deseurile colectate selectiv si pentru cele trimise la gramada, a adaugat Lorita Constantinescu, director de comunicare la EcoRom Ambalaje.

De asemenea, Ionut Georgescu a adaugat ca Ministerul Mediului ia in calcul prelungirea interdictiei de a importa deseuri pana in 2015.

Optimizarea ambalajelor salveaza mediul de deseuri

Romania trebuie sa gaseasca o strategie de a incuraja prevenirea generarii deseurilor, care sa tina cont de toti actorii implicati in acest proces, de la producatorii orientati catre marketing si pastrarea calitatii produselor, pana la autoritatile locale, care ar putea primi stimulente pentru un mai bun management al deseurilor, a fost concluzia seminarului.

Prevenirea generarii deseurilor este o parte a noii agende europene pe deseuri, a declarat Joachim Quoden, general manager al Pro Europe, organizatia-umbrela la nivel european in domeniul ambalajelor.

„Speram ca anul acesta sa avem o serie de directii din partea UE in privinta prevenirii deseurilor, care sa ajute statele membre sa implementeze cele mai bune politici pentru a alege cele mai bune ambalaje”, a adaugat Quoden.

Prevenirea generarii deseurilor are atat un aspect cantitativ, care se refera la decuplarea cresterii cantitatii de ambalaj de cresterea cantitatii de produs, cat si un aspect calitativ, adica evitarea utilizarii unor anumite substante si folosirea unor materiale reciclabile.

„O problema majora la nivelul UE sunt deseurile alimentare. E ridicol ca de la fermier pana la consumator, 20-30% dintre produsele alimentare sa se strice. Impachetarea joaca un rol foarte important, pentru ca ajuta la evitarea generarii de deseuri alimentare, care au un impact mai grav asupra mediului decat un ambalaj”, a precizat Quoden.

Deteriorarea produselor este cauzata in proportie de 30-50% de ambalarea necorespunzatoare, in timp ce in cazul in care produsele sunt ambalate adecvat, procentele scad pana la 2-3%.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri