Taxa de cogenerare mai mica cu 20% incepand cu 1 ianuarie

Pretul energiei electrice produse de centralele in cogenerare de inalta eficienta care beneficiaza de bonusuri de sprijin a scazut  cu 19,57% incepand cu 1 ianuarie 2014, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, publicat in Monitorul Oficial.

Se aproba pretul de referinta de 152,91 lei/MWh, exclusive TVA, pentu energia electrica produsa in cogenerare de inalta eficienta si vanduta in anul 2014 de producatorii de energie electrica si termica ce beneficiaza de bonus”, se arata in articolul 1 al ordinului.

Pentru 2013 pretul este stabilit la 189 lei/MWh.

Totodata, pentru energia livrata in regim reglementat pe timpul zilei, pretul a scazut de la 216 lei pe MWh la 177 lei. In orele de noapte, pretul a fost redus de la 135 de lei/MWh la 104,73 lei.

La inceputul acestei noiembrie 2013, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), declara pentru Agerpres ca a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de inalta eficienta de la 1 ianuarie si cu 35% de la 1 iunie 2014.

Niculae Havrilet, presedintele ANRE

ANRE a facut o analiza pentru a vedea daca exista o supracompensare a celor care primesc bonusuri in cogenerare de inalta eficienta. Am constatat ca exista o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri si de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicata pentru toti producatorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei”, a spus Havrilet.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micsorarea cu 0,5% a facturii finale intr-o prima faza, urmand ca, de la 1 iunie, factura sa se reduca cu alte 2-3% in urma acestei masuri.

Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta a fost introdusa la 1 aprilie 2011 si este in prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este platita de toti consumatorii de energie si este evidentiata separat pe factura de electricitate.

Banii astfel obtinuti sunt primiti drept bonus de catre producatorii de energie in cogenerare (energie electrica si termica simultan) care au o eficienta de peste 70% a instalatiilor, pentru a stimula investitiile in modernizarea echipamentelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri