FAO: măsuri urgente necesare în țările arabe, care se vor confrunta cu criza apei

Rezervele de apă din statele arabe ar putea scădea cu 50% până în 2050, fiind necesare măsuri urgente de a gestiona o viitoare criză a apei, avertizează Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Orientul Mijlociu și nordul Africii au suferit mai mult decât oricare altă regiune din cauza lipsei apei și a deșertificării, probleme accentuate de schimbările climatice, a declarat directorul general FAO, Jose Graziano da Silva, în cadrul unei întâlniri a statelor arabe la Cairo.

Guvernele din lumea arabă vor trebui să ia măsuri urgente de modernizare a tehnicilor de irigație și de coordonare a strategiilor de gestionare a apei.

Resursele de apă dulce pe cap de locuitor din regiune reprezintă deja doar 10% din media globală, iar agricultura consumă peste 85% din resursele disponibile, conform FAO.

Graziano da Silva a declarat pentru Reuters că problema a devenit urgentă.

„Este incredibil că această regiune nu are o bună guvernanță în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor. [În Egipt] au 32 de miniștri. Cel mai probabil, 30 dintre cei 32 de miniștri se ocupă cu apa – apa este o problemă pentru ei. Iar ei nu au metode de a se coordona foarte eficient.”, a declarat da Silva.

Întâlnirea la care au participat aproape 20 de state a fost prima de acest fel la care au fost prezenți miniștri ai apelor și agriculturii, într-un efort de a îmbunătăți coordonarea între diferite ramuri ale guvernului.

Egipt susține că a început deja să lucreze la îmbunătățirea coordonări interministeriale, de exemplu prin reducerea culturilor de orez pentru a economisi apă.

Graziano da Silva a vizitat zone agricole din Delta Nilului unde fermierii încă utilizează tehnici de inundare utilizate timp de secole pentru irigații.

 „Aceasta este o risipă a apei. Trebuie să implementăm urgent irigarea prin picurare și alte tehnici care economisesc apă.”, a adăugat da Silva.

El a explicat în cadrul conferinței că lipsa apei contribuie la strămutarea populațiilor din mediul rural și crește dependența regiunii de alimente de import ieftine, procesate, care contribuie la ratele în creștere ale obezității.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri