Tarifele la electricitate si gaze vor creste din 2013, dupa eliminarea preturilor reglementate

Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, informeaza Mediafax. 

Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica si gaze a fost anuntata ieri seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

"In domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015.

Deci, pana in luna septembrie se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015. De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc, intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca aceste masuri vor fi implementate efectiv in 2013-2015. "Intre timp, pana la finele lui 2011, Ministerul Finantelor cu Ministerul Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana", a spus Boc.

FMI vrea o noua formula de calcul a preturilor

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, saptamana trecuta, ca FMI a cerut renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (…) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutiile de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.

Aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom si Romgaz Medias au preturi de productie stabilite de ANRE.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri