Dupa succesul din weekenul trecut al Targului traditional romanesc, experti din Marea Britanie s-au intalnit luni cu micii producatori romani care au fost prezenti la targ pentru o sesiune de training.
"Noi, cei de la ADEPT, am lucrat pentru acest targ timp de doi ani. Cel mai mult dorim sa dam acces pe piata producatorilor mici ca astfel ei sa-si castige existenta, iar, in acelasi timp, vrem sa dam sansa consumatorilor sa cumpere produse naturale, traditionale si proaspete", a declarat Jim Turnbull, membru fondator al ADEPT si organizator al targului, in deschiderea discutiilor.
Kathryn Potts, manager al unei piete de fermieri din Marea Britanie, a aratat ca utilitatea acestor targuri este de a pastra traditia si cultura romaneasca, dar si asigurarea de venituri pentru micii fermieri, ca acestia, la randul lor, sa pastreze modul traditional de a face agricultura. "Astfel, consumatorul nu numai ca va consuma produse naturale, dar va avea posibilitatea sa viziteze zonele rurale si sa vada peisajele pitoresti ale tarii. Este o situatie win-win", a declarat aceasta.
Potts a mai aratat cum vor functiona aceste piete si ce reguli trebuie impuse. Acestea includ formarea unui grup de consultanta pentru producatori si traininguri, reguli referitoare la etichetarea si conditiile de igiena specific comercializarii produselor. Produsul trebuie sa fie local, propriu, iar vanzarea trebuie facuta de catre producatorul principal.
Peter Clarke, fermier din zona Londrei, a prezentat situatia din punctul de vedere al vanzatorului. "Aceste piete trebuie sa ne aduca un venit bun si sigur pentru a ne continua afacerile. Trebuie sa uitam de preturile produselor en-gross. Produsele noastre sunt mult mai bune, mai sanatoase si organice. Noi facem ceva special pe care consumatorii nu il pot gasi in supermarketuri", a explicat acesta.
Sfatul fermierului englez pentru producatorii romani aflati la trainingul de azi a fost "nu va fie teama sa puneti preturi mai mari si nu va preocupati sa vindeti cantitati mari".
In weekendul trecut a avut loc primul Targ al Taranului Roman in Piata Amzei din seria de targuri care preced Craciunul. Jim Turnbull a spus ca aceste piete se vor organiza bilunar, cel mai probabil incepand din aprilie 2008.
"Fata de celelalte orase din Romania, in Bucuresti targul a avut un real succes. S-au cumparat toate produsele. Pe viitor, avem de gand sa incurajam si restaurantele din Bucuresti sa cumpere produse direct de la micii fermieri", a declarat Jim Turnbull.