Tara Galilor: se construieste o uzina energetica bazata pe biomasa

Guvernul britanic si-a dat miercuri acordul pentru construirea in Tara Galilor a unei centrale electrice bazate pe biomasa, prezentata drept cea mai mare din lume, si care ar urma sa coste 400 de milioane de lire sterline (558 de milioane de euro), precizeaza AFP.

Secretarul de stat britanic pentru energie John Hutton a anuntat ca guvernul este de acord cu construirea unei uzine bazate pe materie organica in micul oras industrial Port Talbot (sudul Tarii Galilor). "Va fi cea mai importanta uzina bazata pe biomasa din lume si va genera suficienta energie pentru a alimenta jumatate dintre caminele din Tara Galilor’" a mai spus Hutton, dupa cum se arata intr-un comunicat preluat de AFP.

In domeniul energetic, biomasa reprezinta materia organica ce poate servi ca sursa de energie, dar ea serveste si la fabricarea carburantilor biologici. Uzina din Port Talbot, alimentata cu aschii de lemn provenit din padurile administrate potrivit principiilor pentru o dezvoltare durabila in vigoare in SUA si Canada ar putea produce energie de 350 de megawati pe an.

Spre deosebire de alte forme de energie alternativa – eoliana, solara – care nu pot fi obtinute decat pe durate de timp scurte, tehnica de folosire a biomasei permite productia vreme de 365 de zile pe an, potrivit reprezentantilor societatii Prenergy Power, care a propus construirea acestei uzine.

Prenergy Power a mai relevat faptul ca uzina ar trebui sa fie terminata pana in 2010 si sa contribuie incepand cu acest an cu 70% la cantitatea de energie alternativa pe care si-a propus-o guvernul Tarii Galilor. Mai mult, societatea a tinut sa sublinieze echilibrul dintre cantitatea de bioxid de carbon ce va fi produsa de uzina si cea care va fi absorbita de copaci, atunci cand acestia vor creste, dar si faptul ca in cazul acestei uzine nu vor exista emisiile ce sunt in mod normal produse de resursele de energie fosila – cum ar fi carbonul sau gazele.

Cu toate acestea, proiectul s-a confruntat cu opozitia membrilor comunitatii locale, care s-au aratat ingrijorati de crearea unui nou santier industrial.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri