Tap, aplicația care îți arată unde îți poți reumple sticla de apă

Dintr-un efort de a reduce numărul de sticle de plastic folosite, dar și pentru a oferi acces la apă gratuită, un start-up a realizat o aplicație care indică locurile unde doritorii își pot reumple sticlele.

Peste un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut, la nivel mondial, din care 80% ajung la groapa de gunoi sau în oceane. Aceste cifre ne fac să înțelegem că previziunea potrivit căreia în 2050 va fi mai mult plastic în oceane decât vor fi pești este cât se poate de realistă.

Din dorința de a reduce această cantitate de plastic folosită, după un moment de revelație în care a plătit 5$ pentru o sticlă de apă la aeroport, Samuel Rosen a pus pe picioare, în toamna lui 2018 start-up-ul Tap. Acesta este, de fapt, o aplicație gratuită care indică cel mai apropiat loc unde îți poți reumple sticla de apă. Printre aceste locații se numără restaurante, cafenele, magazine (care au de câștigat un număr mai mare de persoane care le trec pragul și care le-ar putea deveni clienți) sau țâșnitori cu apă.

„Credem în inițiative care ajută să crească business-urile, dar care și produc schimbări pozitive, pentru o planetă mai sănătoasă”, a spus Sebastien Silvestri, un proprietar al unuia dintre restaurante, pentru Forbes. „Dacă asta se traduce în mai multe persoane care nu au auzit de noi, dar ne trec pragul și ne devin clienți, cu atât mai bine. Dar scopul numărul 1 este să contribuim la avea o planetă mai bună”.

Este ca o hartă Google pentru apă potabilă”, a declarat Rosen pentru CNN. „Cred că noi, consumatorii, am fost jefuiți de apă, care apoi ne-a fost vândută înapoi de corporații”.

Țâșnitori în aeroportul din Dubai

Aplicația oferă informații despre ce oferă fiecare locație în parte, cum ar fi cu arome sau minerală, gratuită sau pentru un preț simbolic, dacă este în sistem de auto-servire sau e o țâșnitoare.

În prezent, în aplicație sunt înregistrate peste 35.000 de stații de reumplere, din 30 de țări și 7.112 orașe, mare parte din Statele Unite. Din Europa, pe hartă apar Olanda, Belgia, Franța, Germania, Italia, Danemarca, Grecia, Marea Britanie și Irlanda. Punctul slab al aplicației, spun utilizatorii, este că nu le permite acestora să contribuie la realizarea bazei de date, astfel că de pe hartă lipsesc multe centre de reumplere a sticlelor.

Stație de apă în aeroportul din Amman, Iordania
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri