Tánczos Barna: Sistemele informatice ale AFM sunt nefuncţionale. Am cerut un audit, e clar că nu şi-au făcut treaba

Sistemele informatice ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) sunt nefuncţionale şi sunt în curs de auditare, în condiţiile în care există situaţii „dubioase” în ceea ce priveşte raportările privind deşeurile din parte unor companii, a declarat ministrul Mediului Tánczos Barna la conferința Green Report „Taxa pe plastic nereciclat”.

„Avem situaţii dubioase, raportări din partea unor agenţi economici care sunt sub semnul întrebării. Tocmai de aceea, sistemele informatice de la AFM care sunt, din păcate, nefuncţionale. Ar trebui să ne ajute să avem o evidenţă corectă a acestor cantităţi şi agenţii economici care într-adevăr vin şi fac colectare corectă, reciclare pe bune, să rămână în sistem. Şi cei care vin doar să prejudicieze statul şi să defăimeze această breaslă a celor care fac pentru mediu eforturi deosebite să fie eliminaţi din sistem”, a spus Tánczos Barna.

Ministrul a mai spus că a cerut un audit al sistemului săptămâna trecută şi săptămâna aceasta speră să aibă rezultatul acestuia. Sistemul informatic a fost subdimensionat în ceea ce priveşte numărul de utilizatori.

„Este clar că agentul economic care a proiectat acel sistem nu şi-a îndeplinit sarcinile aşa cum trebuie. Autoritatea nu şi-a făcut treaba cum trebuie pentru că a lăsat fără mentenanţă sistemul şi odată livrat sistemul informatic, nu mai avem posibilitatea legal de a interveni. Situaţia e specifică României, generalizată la niveul instituţiilor publice. Lucrurile sunt făcute fără discernământ, din păcate. Sper să găsim saptămână aceasta o soluţie pentru a face dezvoltările şi remedierile necesare”, a explicat oficialul.

Pentru ca sistemul să fie funcţional, sigura soluţie este, potrivit ministrului, „să lucrăm în paralel pentru că altfel vor fi în imposibilitatea de a genera rapoarte cei care au obligaţia de raportare”.

„Este o situaţie aberantă, credeţi-mă că mă’ simt extrem de vulnerabil din acest punct de vedere. Tot ce s-a făcut anul trecut la AFM a fost bubuit. A expodat totul. Şi plasticele şi programul acesta şi altele. Au fost schimbate patru persoane de la conducerea AFM-ului. Este o situaţie fără precedent şi nu simt o siguranţă în ceea ce priveşte exploatarea acestor domenii de activitate şi acestor sisteme informatice”.

Barna a explicat că platformele digitale ale AFM vor fi trecute pe platforme „sigure”, la STS şi ar trebui dezvoltate de specialişti din domeniul privat.

„Consolidarea platformelor care să nu clacheze în momentul în care sunt sute de utilizatori care accesează sistemul acela şi după aceea rezolvarea acestor bug-uri. Este singura soluţie şi digitizarea pentru a nu mai face aceste rapoarte manual. Este cel mai important lucru. Raportul să fie la un click distanţă”.

Citeşte şi:

Julia Leferman, Berarii României: Sistemul de garanție-returnare nu este un panaceu pentru toate problemele
Ministrul Mediului, despre taxa pe plasticul nereciclat: Eu nu aș împovăra doar industria
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri