Tăieri ilegale de arbori la Suceava, în valoare de 90.000 de lei

Garda Forestieră Suceava a găsit în pădure 134,88 de metri cubi de cioate nemarcate și a stabilit că de acolo ar proveni materialul lemnos confiscat în martie. Valoarea cioatelor se ridică la peste 90.000 lei. În plus, Inspectoratul Județean de Poliție Suceava a deschis un alt dosar, pentru distrugere de arbori și pentru utilizarea unui posibil dispozitiv de marcat artizanal.

Foto: Garda Forestieră Suceava

Garda Forestieră Suceava și I.P.J. Suceava au confiscat, în data de 13 martie, 61,70 de metri cubi de lemn rotund – rășinoase – pentru a stabili proveniența acestuia. Verificările au continuat apoi în zona unde era încărcat acest material lemnos, în localitatea Sucevița (în locul numit Pârâul Rotari). Acolo a fost constatată și inventariată cantitatea de aproape 130mc de lemn rotund, care a fost confiscată.

Astfel, în urma verificărilor ulterioare, au fost constatate în pădure mai multe cioate care nu prezentau urma unui dispozitiv circular, provenite din tăierea ilegală de arbori, cu un volum de 134,88 mc, apreciate a fi proveniența materialului lemnos indisponibilizat de Garda Forestieră Suceava în martie. Valoarea cioatelor constatate se ridică la peste 90.000 lei.

Lucrătorii din cadrul I.P.J. Suceava au efectuat lucrări premergătoare pentru întocmirea unui dosar penal pentru toate faptele constatate, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Odată cu verificările desfășurate, reprezentații I.P.J. Suceava desfășoară activități specifice de cercetare, în cadrul unui alt dosar, pentru distrugere de arbori și pentru utilizarea unui posibil dispozitiv de marcat artizanal, urmând să fie aplicate sancțiuni, conform legislației specifice în vigoare, față de cei care vor fi găsiți vinovați.

Foto: Garda Forestieră Suceava

Ministerul Mediului: În martie, cu 17% mai puține transporturi de lemne decât în aceeași lună, anul trecut

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, a declarat într-o dezbatere Greenpeace că numărul transporturilor de lemn înregistrate în SUMAL în martie a scăzut cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, potrivit informațiilor reprezentanților al Ministerului Mediului, în martie 2020 au fost efectuate 204.000 de transporturi (142.000 metri cubi), iar în martie 2019 – 230.000 de transporturi (176.000 metri cubi).

Totuși, una dintre concluziile Raportului Tăierilor Ilegale 2018 – realizat de Greenpeace – a fost că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.

Potrivit unei petiții online inițiată de Agent Green, în ultima săptămână din martie au fost efectuate, oficial, 79.965 de transporturi  de lemne, „un nivel record de exploatare a pădurii”.

„Și tot oficial, din Inventarul Forestier Național, se știe că pe lângă fiecare arbore doborât legal, un altul cade tăiat ilegal”, mai precizează aceștia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri