Swiss Re, unul dintre cei mai mari asiguratori din Europa, își mută portofoliul de investiții în valoare de 130 miliarde de euro către companiile care îndeplinesc criteriile de responsabilitate socială, potrivit World Economic Forum.
Deși societatea este primul asigurător care își schimbă întregul portofoliu de investiții în acest mod, mișcarea arată o revigorare a responsabilității sociale în această industrie. În 2016, Axa a anunțat intenția de a renunța la investițiile în valoare de 1,8 miliarde de euro din industria tutunului din cauza impactului asupra sănătății publice, dar și a conflictului moral în care se găsea ca asigurător de sănătate.
Pentru a indetifica cele mai bune oportunități investiționale, Swiss Re va utiliza indicatorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) stabiliți de compania de analiză și cercetare de investiții MSCI și speră să inspire și alte companii să ia în considerare criteriile ESG.
Îmbunătățirea portofoliului nostru de investiții prin adoptarea unor standarde de referință ESG pe scară largă a fost cel mai important pas în parcursul nostru pentru integrarea considerentelor ESG în procesul investițional”, a declarat Guido Fürer, directorul de investiții al grupului Swiss Re. ”Aceste criterii de referință reprezintă un instrument adecvat pentru a atinge comportamentul investițional dorit și pentru a stabili măsurarea corectă atât din perspectiva de performanță, cât și din perspectiva ESG”.
Deși ESG au sens din punct de vedere economic pentru investitorii pe termen lung, există încă numeroase provocări care trebuie depășite înainte ca ESG să devină o abordare standard în industria investițiilor.
Avand în vedere acest aspect, Swiss Re susține că impactul ar putea fi foarte puternic dacă mai mulți investitori instituționali au urmat ruta ESG, având în vedere valoare de 75 de trilioane de dolari americani a activelor instituționale administrate în întreaga lume. Acesta ar fi un mare pas înainte în a face lumea mai optimistă.
Decizia Swiss Re vine într-un moment interesant pentru investiții durabile. În ultimii ani, mai mulți actori instituționali și privați au făcut publice angajamente față de strategii de investiții mai responsabile. Face parte dintr-o schimbare foarte necesară către gândirea pe termen lung”, a spus Katherine Brown, șefa departamentului Investiții Durabile a World Economic Forum.